МОРАЋЕ  ДА СЕ ВРАТИ 100 ЕВРА: Слиједи смањење плата и повећање пореза!?

JP Putevi Brcko

Од тренутка када је председник Александар Вучић наступајући у једној емисији обећао по 100 евра свим пунољетним грађанима Србије, до момента када је министар финансија Синиша Мали истакао да ће ипак те паре добити пензионери и социјално угрожени, а да ће остали грађани који желе новац морати да се јаве телефоном, не престају критике, пошалице, сарказам…

– Поклањање свима било чега увијек је погрешан корак у било каквој ситуацији, а овај потез са поклањањем 100 евра крајње је популистички и предизборни. Нико неће имати огромну користи од тога, а сви ћемо имати штету. Порашће порези или акцизе или шта год, само да нам се те паре узму из џепа и да се врати у буџет – истакла је професорка на почетку разговора за наш портал.

Како додаје, спорно је то што се предсједник Вучић пита за све у овој земљи, па тако и за „поклањање“ 100 евра у динарској противвриједности, јер тако нешто није у његовој надлежности, нити му Устав то налаже.

– Ову одлуку, као и све друге везане за привреду требало би да донесе Влада на предлог министарства финансија или негог другог министарства. Међутим, у овој земљи, као што нам је одавно познато постоји један једини човјек који доноси све одлуке. Он је сада и предсједник Кризног штаба, и носи маске по свијету, затим одлучује о финансијама и свему другом. Да није страшно, стварно би све ово била комедија. Заиста је ружно све ово што се одвија – констатовала је Поповић.

„Не пада ми на памет да зовем за 100 евра“

Кулминација буре међу грађанима, а највише међу корисницима друштвених мрежа, био је моменат обраћања министра финансија Синише Малог када је најприје преиначио мјеру Владе и рекао да ће 100 евра добити пензионери и социјално угрожени, небитно да ли то желе или не. Остали грађани ће, пак, морати да се изјасне да ли хоће да приме тај новац.

Дан касније, први човјек државе Александар Вучић рекао је да је првобитна одлука промијењена јер су „поједини тајкуни истакли да им 100 евра није потребно“, а под претпоставком да има још доста оних који одбијају помоћ државе, мораће да се јаве заинтересовани за трансфер новца на њихове рачуне.

– Наишла сам на један сатиричан коментар на Твитеру који гласи: „Тајкуни, зашто сте тако зли, прихватите по тих 100 евра да не морамо сви ми остали да се мучимо“. Мислим да је то најбољи коментар који описује потез Синише Малог, као и цјелокупног државног врха поводом ове ситуације. Стварно је то грозно. Тајкуна и тих богатих има јако мало, а ових осталих много више. Говоре да би требало годину дана по четири кол-центра да раде дан и ноћ да би људи уопште могли да зову да кажу да би жељели те паре. Ево, да кажем одмах да нећу да зовем и да ми тако нешто не пада на памет. За један позив ће им бити лакше, а и уштедеће тих 100 евра који хипотетички мени следују – рекла је наша саговорница.

„Очекујем смањење плата“

На питање шта ће бити послије короне и како ће пандемија утицати на економију у Србији и плате грађана, професорка Поповић је одговорила:

– Када би ово била економија која ради на тржишним правилима и гдје је на снази владавина закона и права, требало би да се смањују плате, јер другачије послодавци не би ни остајали. Отишли би у велике губитке, а многима би се и фирме затвориле. Међутим, пошто овде ниједно правило не важи, ви можете како год да прогнозирате са могућношћу да погодите. Биће наравно много боље, живот ће да се настави тамо гдје је стао. Ако за неких мјесец дана све крене у напред, до краја године ће бити одлично. Све зависи колико ће ово трајати. Штете су, наравно, огромне, али ће и раст послије ових огромних штета бити велики. Једноставно, живот је јачи од смрти, како год ми процењивали.

Једна од свјежијих Вучићевих изјава јесто и то да је Србија „веома успјешна“ и да ћемо ове године бити „први или други у Европи и по стопи раста, али и по висини примања“.

– Је л’ то значи да ћемо имати већи раст и да ћу ја имати већу плату од Норвежана? Што би рекао наш народ: „Бог га чуо“. Но, да се уозбиљимо, човјек је кенуо у предизборну кампању у којој је увијек присутан. Од кад знам за њега, од 90-тих година, та кампања није престајала. Мислим да ће сада још да дода гас и да ћемо чути свашта. Није проблем то што он прича, проблем је што он доноси готово све одлуке. Нико други ни за шта није одговоран у овој земљи осим њега. Видјела сам један диван коментар за премијерку Брнабић. Било је речено да је она фатаморгана, а то не постоји. Нико овде не постоји, осим Вучића – закључила је Поповић.

Директно.рс

MD MONTEL