На данашњи дан пао је Берлин

JP Putevi Brcko

На данашњи дан прије 72 године совјетска Црвена армија је заузела Берлин, чиме је практично окончан најкрвавији сукоб у историји свијета, а Други свјетски рат је потом и формално окончан седам дана касније, када је Њемачка потписала капитулацију.

Тенкисти Црвене армије у Берлину

Легендарни совјетски генерал Георгиј Жуков кренуо је на Берлин са 200 дивизија, а у тешким борбама са јединицама које су браниле град погинуло је 135.000 црвеноармејаца, од чега 50.000 у самом граду. Њемачки губици су били 125.000 војника и око 95.000 цивила који су углавном погинули у припреми напада, када је совјетска артиљерија 12 дана засипала Берлин гранатама.


Постављање совјетске заставе над Берлином – једна од најпознатијих фотографија Другог свјетског рата 

Након што су пробиле и посљедњу линију одбране, јединице Црвене армије су у центар Берлина ушле 30. априла, када је на згради Рајхстага истакнута совјетска застава. Фотографија црвеноармејца који поставља заставу веома брзо је обишла читав свијет.

Истог дана нацистички вођа Адолф Хитлер је извршио самоубиство у свом бункеру, а 2. априла командант одбране Берлина генерал Хелмут Вајдлинг предао је град Црвеној армији.

Извор: Фонет

MD MONTEL