БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

рема подацима Кризног штаба за заштиту и спашавање, закључно са данашњим даном, број особа које се још увек налазе под здравственим надзором у Брчком је 429, док је за њих 34 истекао надзорни период. Број излечених је 15. До данас је 520 особа тесирано на коронавирус, од чега је 20 позитивних, 484 негативних, а за њих 17 се чекају резултати.

д данас на подручју Брчко Дистрикта ступиле су на снагу ублажене мере превенције у борби против коронавируса које се односе на покретање рада трговина на велико и мало (осим трговине одећом), аутошколе школе, Библиотека (без кориштења читаоница), музеј и галерија и занатске делатности (осим фризерских салона и других третмана за негу и улепшавање тела). Градначелник Синиша Милић рекао је како ће се у наредних 10 до 14 дана водити строга контрола од стране инспекцијских служби те како ће се пратити у коликој се мери поштују одредбе Кризног штаба. Најавио је да уколико све буде према плану, у наредних 10 до 15 дана кренуло би отварање и друге групе делатности за коју се очекује да буде предлог струке и увојено на седници Кризног штаба Дистрикта.

инистар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је још 69 лица у Српској од тестираних 447 узорака заражено вирусом корона, док их се 381 опоравило од болести изазване овим вирусом.“Међу позитивним особама су доктор медицине и четири медицинске сестре из Универзитетског центра РепубликеСрпске“, нагласио је Шеранић. Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је у порасту број оболелих у посљедња два до три дана, што се може повезати са откривањем већег броја позитивних случајева у старачким домовима.

седништу Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у току је састанак око афере “Респиратори”, односно спорне набавке 100 медицинских вентилатора преко фирме „Ф.Х. Сребрена малина“ за потребе здравствених институција у ФБиХ.“У намери превентивног деловања на спречавању могућег кршења Закона о јавним набавкама, а с обзиром да се према мишљењу јавности ради о једном од тренутно најважнијих набавки, Агенција за јавне набавке БиХ је покренула још један мониторинг (праћење поступака јавне набавке) повезан са набавом респиратора“, саопштили су из ове Агенције.

оквиру ублажавања мера донетих у циљу спречавања ширења вируса корона, од данас у Србији поново ће почети да раде ресторани и кафићи. Од пре неколико дана паркови и шеталишта могу бити отворени, док ће тржни центри своја врата отворити 8. маја. Вртићи ће почети са радом 11. маја, као и продужени боравак у школама. Авиопревоз се обнавља од 18. маја. До укидања ванредног стања, што је могуће до краја наредне недеље, на снази остаје свакодневни полицијски час од 18 сати до 5 ујутру.

MD MONTEL