БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

анашње ванредно заседање Скупштине Брчко Дистрикта тематски ће бити посвећено разматрању и усвајању нацрта Закона о ублажавању негативних економских последица изазваних стањем природне несреће, због KОВИДА 19 у Брчком и то у другом читању. Судећи према првој анализи овог такозваног „Корона закона“, готово сви посланици најавили су дискусије уз амандманско деловање на поменути закон који треба конкретно да пропише мере области и рокове као и износе којима се жели помоћи опоравку брчанске привреде, односно очувању радних места. Почетак заседања заказан је за 13 сати.

рпски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да би ускоро требало да буде укинуто ванредно стање у Републици Српској. „Влада Републике Српске спремна је да већ за десетак дана предложи Народној скупштини укидање ванредног стања и враћање на ванредну ситуацију, што подразумева и скраћење полицијског часа, као и поновни рад одређених привредних субјеката и услужних делатности, наравно уз прописане мере заштите“, рекао је Додик синоћ за Н1. Он је подсетио да је Председништво БиХ већ у марту донело одговарајуће мере да би се избегло катастрофално стање у БиХ у вези са пандемијом вируса корона.

ако је пре месец дана био међу најризичнијим подручјима у Босни и Херцеговини, Тузлански кантон већ двадесет дана не бележи нити један заражен случај од коронавируса. Разлог за то су мере које су Министарство здравства Тузланског кантона, Завод за јавно здравство ТК, као и цели Кризни штаб предузели како би се зараза коронавируса што мање ширила. Министар здравства ТК Дајана Чолић истакла је да због поштовања тих мера сваки дан затварају кластере, те додала како је најважније да је епидемиолошка ситуација веома стабилна.

сплата пензија за месец априлу Федерацији БиХ почиње данас. Износи пензија остају на досадашњем нивоу, што значи да минимална пензија износи 371,77 марака, загарантована 465,87 марака, а највиша 2.174,48 КМ. Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање предузео је низ корака како би се ризик од ширења коронавируса приликом исплате пензија свео на најмању могућу меру. Пензионерима је омогућена бржа промена начина исплате пензије одабиром исплате преко поште што је одређен број пензионера у последњем раздобљу искористио, саопштено је из Завода.

MD MONTEL