БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

протекла три дана није било нових случајева заразе вирусом корона у Брчком, где се под здравственим надзором налазе 394 лица,док је једно у карантину. Од 20 лица код којих је до сада потврђен КОВИД-19 излијечено их је 15 док је троје раније преминуло.Једно лице старије животне доби има тешку клиничку слику и налази се на лечењу у посебном одељењу брчанске Болнице. Друго лице позитивно на ковид-19 је на лечењу у Бањалуци. Укупно је тестирано 536 лица, негативан налаз потврђен је за њих 505, а резултати се чекају за девет лица.

орезка управа Дистрикта запримила је преко 3.500 захтева грађана за поврат пореза на доходак за протеклу фискалну годину. Директор Миодраг Трифковић истиче како је највећи број захтева пристигао од особа које су радиле по уговору о делу, те како је до сада издано више од 3.000 решења, док ће убрзо бити обрађена и преостала. Крајњи датум за подношење захтева за поврат пореза на доходак био је 29. фебруар, а за поврат ће из Прорачуна Дистрикта бити издвојено око 2 милијуна марака.

еф Пододељења за лична документа Хајрудин Јусуфовић истакао је да је Брчко међу првима увео систем за кориснике, који је олакшао рад овог сектора у време корона вируса, као и расподелу радника по сменама. „Ми смо можда чак и једини у БиХ или међу првима набавили уређаје за управљање у редовима чекања, што је много допринело сналажењу грађана, посебно на почетку када је било много грађана који су долазили из иностранства“, рекао је Јусуфовић.

ако у Брчком, као и у окружењу, и даље траје стање пандемије које је привредне активности свело на нужни ниво, надлежни у Јавном предузећу „Лука“ Брчко надају се да ће ускоро доћи до потписивања уговора са консултантском кућом из Италије. Ради се о средствима од 500.000 евра намењеним за консултантске услуге прије почетка радова на ревитализацији Луке. Директор овог предузећа Маринко Виљушић навео је да 250.000 евра иде из кредитних средстава која износе 10 милиона евра, од којих су три милиона гратис средства као и 250.000 за рад консултаната. Консултантску кућу из Италије одабрала је Европска банка за обнову и развој са којим се и потписује кредитно задужење од седам милиона еура уз три милиона гратис средстава.

ролећна сетва на подручју Брчког у потпуности је окончана. Засејано је око 9.000 хектара обрадивих површина, од чега 7.500 је под кукурузом а преостали део је углавном под уљаном репицом и јечмом. „Сетва је окончана у добром и сасвим оптималном року, а киша која пада од прошле седмице више је него добродошла, не само за стабилност и неопходну влажност тек посејаног кукуруза, већ и за зрење пшенице која је посијана у јесењем циклусу“, рекао је председник Удружења пољопривредника „Сава“- Брезово Поље Село Драго Новаковић.

MD MONTEL