Када грађани могу очекивати отварање кафића и летних башти

JP Putevi Brcko

Сектор туризма у ФБиХ је у посебно лошој економској ситуацији, због мера које су предузете у циљу спречавања заразе корона вирусом. Како Н1 сазнаје, данас је у Сарајеву одржан састанак помоћника федералног министра здравства, Горана Черкеза и шефа Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство Сањина Мусе с представницима сектора хотелијерства, туристичких водича, авио пријевозника и других.

На наше питање, да ли је договорено могуће ублажавање мера које би вратиле “у живот” туризам у БиХ, помоћник федералног министра здравства Горан Черкез одговорио је да се они воде епидемиолошким мерама, али да је свестан озбиљности ситуације у којој се налазе људи у овом сектору, те да ће се уводити поступна либерализацију мера.

„Уколико не дође до неких великих промена епидемиолошке слике, наш би предлог био омогућавање мањих радионица или воркшопова од 10 до 15 људи од 28. маја. Такођер, размишљамо о отварању базена, али уз мере дистанце и дезинфекције која је веома битна за овај сектор. Хотели ће требати осигурати посебне просторије за карантине у случају хитности“, најавио је Черкез, додавши да након састанка очекују и предлоге хотелијера о ономе што је неопходно предузети.

Када је реч о либрализацији мера за сектор туризма, веома је битна могућност уласка странаца у БиХ. С тим у вези, Черкез истиче да мере у БиХ морају бити усаглашене с мерама других земаља, али да би се могле либерализовати почетком јуна 2020. године, али уз обавезно поштовање мера личне заштите.

„Овај сектор је у јако лошој ситуацији, јер нису обухваћени економским мерама за спашавање последица економске кризе, обзиром да им није забрањен, али им је дефакто онемогућен рад јер туриста нема. Оно што ми можемо је водити се епидемиолошким мерама и гледати да људима омогућимо да некако прегрме ову сезону, која је лоша и због чињеница да нпр. најчешћи туристи, Арапи, најављују доласке тек од јула 2020. године. Ипак, морам истаћи да ће Федерално министарство здравства препоруке доносити у складу са здравственом ситуацијом. Ове године у БиХ неће се моћи организовати велики семинари и конгреси и сигурно ће и са либерализацијом мера ови сектори пословати са најмање 30 одсто умањеним капацитетима“, закључује Черкез.

На питање када грађани могу очекивати отварање кафића и летних башти, помоћник министра здравства истакао је да је отварање кафића могуће почетком јуна, а да се још увек разматра могућност ранијег отварања башти. Додао је да се у наредној фази либерализације мера отварају вртићи и јавни градски превоз од 14. маја 2020. године.

Подсетимо, Републички штаб за ванредне ситуације РС-а донео је јуче меру да од 11. маја почињу радити угоститељски објекти. Институт за јавно здравство РС издао је упутство за постепено ублажавање мера за кафиће, ресторане и др.

Ови угоститељски објекти могу организовати рад искључиво у баштама објеката, а радно време ће бити од седам ујутро до 19 часова.

„Столови у башти се постављају тако да постоји дистанца од два метра између особа које седе за различитим столовима. За једним столом максимално могу седити три особе осим ако се не ради о члановима једног домаћинства“, наводи се у упутству.

Извор: Н1

MD MONTEL