Мехмед купио детектор за метал и кренуо у потрагу: Умјесто блага нашао бомбе и тромблон

JP Putevi Brcko

Двадесетогодишњи Мехмед Мехиновић из мјеста Соврле код Илијаша детектором за метал тражи благо, али умјесто блага у својој околини налази неексплодирана убојита средства, заостале гранате, мине и метке.

Све је почело када је замолио амиџу који живи у Америци да му купи детектор за метал како би могао истраживати околину у нади да ће наћи нешто занимљиво и посебно.

– На Јутјубу сам стално пратио људе који снимају како истражују са метал детектором по плажама па сам и ја имао жељу да то радим. Од како је почела пандемија коронавируса, немам других обавеза па сам одлучио да кренем у потрагу за благом. У потрази за металним предметима нашао сам чахуре разних калибара, зрна од метака, разни остаци метала, гелери. Мој најзанимљивији проналазак је био НУС (тромблон) који није био испаљен и бомба кашикара М75 – прича Мехиновић.

Истиче како са детектором иде по шумама, обилази деминирана мјеста, локалитете гдје су некада били ровови, те подручја поред ријека.

– Када пронађем неко неексплодирано средство или друге направе, одмах позовем цивилну заштиту и полицију. По проналаску тромблона одмах сам позвао надлежне који су уништили НУС. Ја сам био у близини и задужили су ме да пазим да нико од пролазника не би наишао у том тренутку. Када сам пронашао бомбу, звао сам Полицијску управу Илијаш, они су дошли, узели бомбу и однијели је у станицу – прича Мехиновић.

Каже да ово ради из хобија, али да му је жеља да набави квалитетнију опрему како би могао више истраживати и како би био у прилици да нађе више НУС-ова.

Волио бих да имам неку подршку од људи или да ми неко финансијски помогне да купим квалитетнију опрему јер мој детектор метала није много јак и не може да иде на већу дубину од 20 центиметара. Драго ми је када пронађем такво нешто како би се уклонило и како би се некоме можда и спасио живот – истиче.

Мехмед све што пронађе објављује на свом Јутјуб каналу Раја са балкана.

– Заједно са мном на терен иду пријатељ Ајдин Зулановић и моја два брата Ахмед и Мухамед Мехиновић – закључује Мехиновић.

Извор: Фактор

MD MONTEL