МАЈСКО ЗАСЈЕДАЊЕ САБОРА БИЋЕ ОДРЖАНО КАД СЕ СТЕКНУ УСЛОВИ

KOLUBARA Brčko

Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј оцијенио је да ће епидемија вируса корона у Србији, навјероватније, одгодити редовно мајско засједање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/, све док не буду стечени сви услови за то.

Епископ Иринеј је навео да су међу најважнијим условима престанак епидемије, отварање међудржавних граница и могућност путовања, објављено је данас на сајту СПЦ.

 У одговору на питање листа “Данас”, упућено електронским путем, да ли је став СПЦ да вјерници посјећују храмове током вјерских празника, уз поштовање мјера, утицао на ток епидемије у Србији и здравствену ситуацију у Цркви, он је рекао да се на основу ситуације у Епархији бачкој може закључити да света литургија и свето причешће, уз поштовање мјера заштите, није био нити може бити узрок ширења епидемије.

 – Наш позив свештенству и вјерницима да се усрдније моле Богу, примјењују све мјере заштите које је прописала Влада Србије и да искористе могућност да ван забране кретања дођу у свете храмове, који су све вријеме отворени, очигледно су уродили плодом јер је, према свим званичним показатељима, на подручју Војводине у току трајања епидемије био најмањи број заражених вирусом корона – нагласио је епископ Иринеј.

 Епископ бачки Иринеј је оцијенио да, као и увијек до сада, на сваки позив Цркве и њених епископа, са једне стране стижу критике, а са друге похвале и благодарност за исказан став, а тако је и у овом случају.

 Извор: РТРС

MD MONTEL