Модернизација спортских објеката у Рогатици – Ускоро тартан стаза најбоља у БиХ

JP Putevi Brcko

И поред тога што је у току борба поротив вируса корона, радници и механиозација АД „Романија-путева“ из Подроманије код Сокоца већ десетак дана интензивно раде на реконструкцији атлетске стазе у оквиру Спортско-рекреативног центра „9. јануар“ у Рогатици.

Иде се на постављање тартан стазе, како је рекао начелник општине Милорад Јагодић, која ће уз базен за купање у коме ће се, ако дозволи вирус „ковид 19“, првих врућих дана наредног љета окупати и први купачи и са изградњом спортске дворане, за коју су прошле јесени стављени темељи и носећи стубови, стварити услове за садржајнији и квалитетнији живот посебно младих нарашђтаја и унапређење спорта у општини.

Замијењује се стара шљакаста стаза која је постављена сада већ давне 1987. године, када су почетком јула у Рогатици одржане прве, 33, . Међурепубличке омладинске спортске игре (МОСИ) и отворен нови модерни спортско-рекреативни центар у граду на обалама Ракитнице.

Подсјећања ради, од тада па до данашњих дана у Рогатици су одржане још двије ове велике спортске манифестације младих – 44-те 2007. и 53. – 2016. године, али под новим именом – Међуопштинске омладинске спортске игре држава Србије, БиХ са Републиком Српском и Црне Горе.

У овој фази радова, казује Владимир Радојевић, шеф радилишта АД „Романија-путеви“, који су већ урађени од око 70 посто. Скида се постојећа шљака и њена подлога, ивичњаци, бетонске плоче, јама за скакаче и врше припреме за нову стазу која ће на бочним странама имати ширину од око 8 метара. Са сјеверне и јужне стране ширина стазе биће од 35 до 40 метара и на тим дијеловима ће бити терени за разне атлетске дисциплине. Цијела стаза се насипа каменом чија висина је 40 центиметара и на тако припремљен терен иде асфалтна подлога дебљине осам центиметара и тартан минимамле висине 1,3 центиметра.

Познати атлетски радник и актуелни тренер у Српском атлетском клубу „Рогатица“ Дејан Мићевић, који се, чини се, и највише обрадовао почетку радова на реконструкцији атлетске стазе, рече да ће она бити једна од најбојих, ако не и најбоља, у Републици Српској и цијелој БиХ. Ту је шест стаза по ИААФ сертификатима са два паралелна скочилишта за даљ и троскок, три скоричишта за скок у вис и скок са мотком, два бацалишта за куглу, диск, кладиво и копље. Поред тога у оквиру стазе је и јама са водом за стипл џез и осталом пратећом инфраструктуром која ће задовољавати њавеће захтјеве при одржавању свих атлетских манифестација па и свјетског нивоа.

Тартан стазу финансира општина Рогатица. Средства у висини од 950.000 марака обезбијеђена су из кретита од 2,7 милиона марака са којим се, на иницијативу актуелног начелника општине Милорада Јагодића, половином прошле године код Инвестиционо-развојне банке Републике Српске задужила општина.

Кад се заврши тартан стаза, отвори већ изграђени базен за купање и изгради спортска дворана, Рогатица ће имати нешто што немају многа друга и већа мјеста не само у Републици Српској и БиХ, него и у региону. Имаће, што се каже, под једним кровом и са једном улазном капијом спортско-рекреативни центар, који носи име једног од најважнијих датума у историји Републике Српске, у коме ће се упражњавати све врсте спортова од атлетике као краљице спорта до фудбала као најважније споредне ствари у животу, поносно причају многи добронамјерни Рогатичани.

Извор: 058.ба

MD MONTEL