Мандић: Блајбуршка миса у служби рехабилитације фашизма

JP Putevi Brcko

Свака блајбуршка миса била је политички инструментализирана и свака је била контаминирана фашистичким обиљежјима. Управо због тога је у самом Блеибургу аустријска католичка црква прошле године ту мису забранила. Јасно је да се овим потезом религија, у конкретном случају католичка црква у БиХ, још дубље увлачи под скуте хрватског национализма и његовог најснажнијег политичког представника ХДЗ-а. Најоштрије осуђујемо њену најаву, казао је данас Срђан Мандић, потпредсједник Наше странке.

Мандић је додао да му посебно смета „благонаклоност градоначелника Абдулаха Скаке према најављеном догађају“.

„Он каже да жртве комунистичког режима имају право на сјећање. Да ли онда Абдулах Скака с истом благонаклоношћу гледа и на комеморације Дражи Михаиловићу по БиХ јер и за њега његови сљедбеници кажу да је био жртва комунистичког режима“, питао је потпредсједник Наше странке.

Из данашње перспективе срамотно би било гледати с одобравањем на убиства и са суђењем и без суђења. Међутим, никог се не може амнестирати од одговорности само захваљујући чињеници да је био убијен, закључио је Мандић.

„Управо се то ради с Блеибургом. Преко њега се жели амнестирати цијели усташки покрет и квислиншка парадржава НДХ. То раде подржаватељи и других фашистичких покрета који су ђеловали на простору бивше Југославије током Другог свјетског рата.

Желимо да се Сарајево одупре томе. Између осталог, с тим циљем смо прошле године, за вријеме Фортине владе, ревитализирали спомен-обиљежје на Врацама. Имена која су ту записана најбоље причају причу о злу усташког режима којег се ево и у Сарајеву настоји рехабилитирати“, казао је Срђан Мандић, саопштено је из Наше странке.

Извор: Н1

MD MONTEL