Свети апостол и јеванђелист Марко: Славимо творца и проповједника првог Јеванђеља

Kolubara

Српска православна црква и вијерници данас обиљежавају Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку и првом јеванђелисти.

Апостол и јеванђелиста Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исус Христа и аутор првог јевађеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповиједа. Тако је Свети Марко био први проповједник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповиједао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе. Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији.

Уморен од незнабожаца сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тијело украли су млетачки трговци и однијели га у у Венецију гдје данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Апостол Марко је писац, по времену писања, првог Јеванђеља, које носи његово име – Свето Јеванђеље по Марку.

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка (Марковдан) 8. маја по Грегоријанском календару (25. април по Јулијанском календару).

Извор: Опанак, Курир, Објектив Медиа

MD MONTEL