Србија на корак до бруталног насиља

JP Putevi Brcko

Последњих недеља сведоци смо појачане тензије између противника и представника власти. С једне стране незадовољни грађани и опозиција, са друге присталице и активисти СНС. На сваки бунт, колико год он био миноран за власт чији рејтинг не пада, СНС одговара још бучније и насилније.

Да ли је Србија заиста толико подељена, како то тврди заштитник грађана Саша Јанковић у отвореном писму председнику Србије Александру Вучићу? Да ли је његово упозорење да нам прете унутрашњи сукоби због дубоке подељености грађана на “наше” и “њихове” било реално?

Чини се да власт, која од 2012. године влада апсолутном већином, нервозно реагује на сваки потез једнако нервозне опозиције која се довија на све начине да пробуди апстиненте. А између се налазе грађани исто тако нервозни, подељени и љути.

Па тако као одговор на “шерповање”, пет минута буке коју прави мањина добијамо озвучење на крововима зграда, урлање већине у близини болница, и псовке на рачун опозиционих лидера.

И док се кршио полицијски час, полиција је углавном ћутала, све до викенда, када је, према речима Драгана Ђиласа, привела четири грађанина због кретања у време полицијског часа, након што је опозиција организовала протест због постављања озвучења и погрдних порука на неколико десетина метара од куће Ђиласове деце.

Подељеност друштва у Србији је присутна одувек, али су полицијски час, поруке које слушамо свакодневно од политичких лидера и колективна нервоза додатно увећали нетрпељивост.

Социолог Ратко Божовић наглашава да је код власти од почетка присутна крајња искључивост, експлицитне псовке свих који су неистомишљеници.

“Вербално насиље само је корак до бруталног насиља. То је проблем света који је сада доминантан”, каже у разговору за портал Нова.рс Божовић.

“Ми имамо ту гимнастику, која је већ свуда присутна. То је гимнастика у којој све што уради опозиција, као против тежу чини и власт, односно Вучић”.

Божовић као пример наводи случаја кампање “Будућност Србије”, као одговор на протесте “један од пет милиона”. Подсећа на најновији случај довођења пензионера пред Скупштину, где је био протест опозиције, и који је пример убеђивања у нешто што не постоји, где се на силу прави информација на телевизији, скрећући пажњу са протеста.

“Када активисти Локалног фронта из Краљева крену у пешачење до Београда, они одмах организују противтежу, па тако њихове присталице крећу са Косова, или кад функционери штрајку против сопствене власти и државе”, каже Божовић.

“Они имају ту потребу за искључивошћу, која иде ка насиљу и патологији. Патолошко друштво је оно друштво у коме преовлађују екстремна понашања”.

Божовић сматра да ће се Вучић представити као онај који ће забранити те вулгарне изливе верности њему и његовој власти.

“У познатом стилу, прво се запали кућа па се брзо гаси, то ће се десити и мислим да ће то бити један од начина да се смири ова ситуација која драстично изазвала поларизацију”, сматра Божовић.

“Још једна карактеристика овакве власти јесте и форма збрзавања, нервоза да се нешто доврши, да се нешто збрза. Присутна је политика екстремне освете, и политика ината, и то је проблем, јер где је освета и инат, ту је доминантна ирационална или мрзилачка енергија, ко ће кога”.

Политиколог Бобан Стојановић упозорава да тренутно стање не одговара никоме.

“Овакве тензије могу довести до физичког обрачуна између незадовољних људи и власт”, истиче Стојановићи.

Он додаје да је одговорност на ономе ко има највећу моћ и власт – СНС-у и Александру Вучићу.

“Чини се да смо у никад већим тензијама у последњих десетак година, и да се власт заиграла и претерала са одређеним реакцијама, али да је показала суштину да апсолутно не сме да постоји њихова критика, што раде већ осам година”, истиче Стојановић.

“Покуповали су све телевизије, одговарали бесмисленим протестима, где власт протестује против опозиције штрајком глађу, сад имамо бакљаде, и то је толико траљаво одрађено. Показују и једну врсту немоћи”, сматра Стојановић те додаје да би власт требало да проба да смири ситуацију, јер друштво може ући у озбиљније сукобе, који неће бити само вербални, што отвара могућност за сценарио који никоме није у интересу.

Стојановић сматра да се ситуација неће смирити до избора.

“Да је власт одговорна, да јој је стално до демократије, демократских принципа, до избора, прво не би дозволила да дође у овој ситуациј, да већина опозиције бојкотује изборе. То је једна од ствари која генерише додатне поделе и све што се дешава”, каже Стојановић.

Верује да ће власт покушати да мало смири ситуацију, али напомиње да њима само треба повод или мала ситница да опет подигну тензију на највиши ниво те да неће одустати да деле друштво на два дела.

“То је класичан популистички образац јер им треба ‘ми и они’, где ће они бити мета сатанизације и тоталне пропаганде јер на томе граде своју подршку и базу”, закључује Стојановић.

Извор: нова.рс

MD MONTEL