Хоћемо ли ићи на море: Границе, тестирање, карантин

JP Putevi Brcko

Истраживали смо шта чека четворочлану породицу из Србије, која би хтела да овога лета проведе одмор у Грчкој, Црној Гори или Хрватској. Најтежи задатак је одабир термина, јер се за сада само спекулише када би која земља могла да отвори границе за туристе, и ту није крај непознаницама.

У покушају да и ово лето проведу на некој од плажа у Грчкој, Црној Гори или Хрватској, домаћи туристи мораће огромну количину енергије да уложе у планирање одмора. Већ на првом кораку – одабиру датума путовања, наилазимо на потешкоће.

Када ће моћи да се путује из Србије?

Чланица Кризног штаба за борбу против коронавируса др Дарија Кисић Тепавчевић је у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије рекла да отварање граница не зависи само од наше земље, него је потребан консензус са другим државама, које су до сада доносиле различите препоруке.

Она је подсетила да се 18. маја отварају аеродроми, па ће се онда видети каква ће бити ситуација са путницима који долазе.

Са друге стране, за оне који долазе у Србију и даље важи обавеза да 14 дана проведу у карантину, док је председница Владе Србије Ана Брнабић најавила да се разматрају две опције за улазак у нашу земљу по отварању граница – путницима ће бити неопходан ПЦР тест не старији од 24 сата или ће се тај тест радити на границама. Коначна одлука требало би да буде донета у петак, 8. маја.

На плаже (можда) од маја до јула

На питање када почиње летња сезона у Грчкој није могао прецизно да одговори ни премијер Киријакос Мицотакис у интервјуу ЦНН-у, али се очекује да ће градски хотели бити отворени 15. јуна, док би сезона на мору, како је наговестио у интервјуу за америчку телевизију, можда могла да почне првог дана јула.

Са друге стране, у Хрватској би, према писању загребачког Јутарњег листа, сезона делимично могла да почне 1. јуна, а најкасније 15. јула. Све зависи од упутстава хрватског Кризног штаба за борбу против коронавируса, али и одлука Европске уније, од које се очекују конкретнија упутства земљама чланицама чије економије зависе од туристичког прилива.

Црна Гора, судећи према писању “Вијести”, би могла прва да отвори плаже за туристе, и то већ 18. маја, али не само да та комшијска држава тек треба да објави сет мера за сигуран боравак на плажама, него је и питање када ће наши туристи моћи да изађу из Србије.

Обавезно тестирање или карантин?

Због поменутог интервјуа са грчким премијером Мицотакисом, екипа ЦНН морала је да уради тест на коронавирус пошто је стигла на атински аеродром, а резултате су добили 12 сати касније.

Да су дошли у Србију, морали би да проведу 14 дана у карантину, пошто је у нашој земљи још на снази та мера, уведена током ванредног стања, што је за Нова.рс потврдио и др Предраг Кон.

Каква би правила о карантину или тестирању пре уласка у поједине државе могла да чека обичне туристе, попут наше замишљене четворочлане породице, још нико не зна.

Уколико земље попут Грчке, Хрватске или Црне Горе за туристе уведу обавезу тестирања на коронавирус, могло би да се постави питање исплативости летовања.

Цена тестирања “на захтев”, односно без упута лекара се, наиме, драстично разликује од земље до земље. Тако туристи на Бечком аеродрому могу да се тестирају на коронавирус по цени од 190 евра по особи, а уколико је резултат негативан, не морају да проведу 14 дана у карантину, објавио је Еуронењс.

Што се Србије тиче, а према речима др Дарије Кисић Тепавчевић, тестирање “на захтев грађана” није било могуће, али је у току дискусија о увођењу и такве могућности.
Плексиглас на плажи и затворени барови

Све и да некако дођу до плаже у Грчкој, Хрватској или Црној Гори, летовање уз заштитне мере због коронавируса могло би да буде веома необично искуство.

Како је за Нова.рс рекао Александар Сеничић, директор удружења туристичких агенција YУТА, одржавање социјалне дистанце овога лета биће императив у хотелу као и на плажи.

Чини се да је по том питању најдаље отишао хотел “Суитес оф Годс” на острву Санторини, који је породицама наменио лежаљке заштићене плексигласом.

Дакле, за сада делује да ове године неће бити лако отићи на море, али је за утеху то што туристичке агенције не очекују раст цена аранжмана када се границе отворе.

Како нам је недавно рекао Мирко Милановић, директор туристичке агенције Вива Травел, ове сезоне свим агенцијама одговара да цене аранжмана остану исте или ниже.

“Сада најважније да преживимо и одржимо посао, а на зараду и не мислимо. Само да губици буду што мањи”, рекао је Милановић за Нова.рс.

MD MONTEL