А-10А тандерболт II

KOLUBARA Brčko

А-10А у саставу НАТО снага, борбено је дејствовао на простору бивше Југославије.

Амерички А-10 су испалили око 10.000 граната од 30 мм на територију Босне и Херцеговине 1994-1995. године, из њиховог ваздушног простора. Већина тих граната је са осиромашеним уранијумом. Два авиона А-10, 5. августа 1994. године, открили су противтенковска возила. Послије тога су Срби морали пристати да предају преостало тешко наоружање. У августу 1995. године, покренуто је НАТО бомбардовање Републике Српске, а авиони А-10 су имали централну улогу у томе, уништавајући српске положаје, живу силу и опрему.

Авиони А-10, вратили су се у подручје бивше Југославије, као дио операције савезничких снага на Савезну Републику Југославију почетком марта 1999. годие. До краја трајања бомбардовања, учествовало их је укупно 44 примјерка. Тада је један пратио и штитио хеликоптер, који је спашавао пилота, обореног авиона Ф-117, у Срему.

Ови авиони су извршавали задатке откривања и уништавања циљева. Посебно су били активни на подручју Косова и Метохије, где су испалили највећи број граната са осиромашеним уранијумом. Сматра се да је прва локација подручје Призрена, на којој су А-10 дејствовали са топом, испаљујући гранате са осиромашеним уранијумом. Према подацима Војске Југославије и НАТО (НАТО приказује и већи број) било је 112 дејстава, у периоду од 6. априла до 28. маја 1999. године, авионима А-10, који су дејством топова испаљивали гранате са осиромашеним уранијумом. Пошто му је борбени комплет 1.174 граната и ако је сваки пут просјечно испаљено приближно 500, произилази да је у цијелом периоду испаљено, на подручје СРЈ, око 50.000 граната са осиромашеним уранијумом. То је изузетно велика концетрација тога материјала, што представља веома високу контаминацију земљишта и простора некадашње СРЈ. То су и сва каснија званична мјерења и извјештаји и потврдили. При томе треба имати у виду да су и бојеве главе многих ракета за против оклопну борбу израђене од осиромашеног уранијума, што још више погоршава посљедице

Један А-10 је погођен ракетом СА-13, али је „преживио“ оштећења и успио је, да присилно слети крај Скопља.

Извор: Војне Вести и Анализе

MD MONTEL