У Европи се обиљежавају Дан побједе над фашизмом и Дан Европе

JP Putevi Brcko

У Европи се данас обиљежава 9. мај као Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, у знак сјећања на завршетак Другог свјетског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније.

Ове године обиљежава се 75. годишњица завршетка Другог свјетског рата и 70 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније, али због пандемије корона вируса, без великих манифестација и свечаности.

У земљама Европске уније посебан значај има Дан Европе као дан који је означио прекретницу у односима европских земаља и отворио пут стварању заједнице држава на том континенту, док је у Русији тежиште на прослави Дана побједе у Другом свјетском рату.

У Русији се 9. мај обиљежава као Дан побједе над фашизмом традиционалном војном парадом на Црвеном тргу у Москви на којој се приказују руска војна достигнућа, али је овогодишња парада због пандемије корона вируса одложена.

Дан побједе над фашизмом слави се 9. маја у знак сјећања на дан када је 1945. нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сјећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.

Декларација је била предлог бившим непријатељима, Француској и Њемачкој, да успоставе организацију која ће заједнички управљати њиховим индустријама угља и челика, како се рат у Европи никада не би поновио.

Предлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик 1951. године, претече Европске економске заједнице, односно данашње ЕУ.

Извор: Бета

MD MONTEL