Градоначелник Брчког Синиша Милић положио вијенце и запалило свијеће на мјесту страдања трочлане породице Исајловић

JP Putevi Brcko

На Тргу младих испред зграде гдје је 10. маја 1994. године у стану од гранате испаљене са положаја муслиманско-хрватских јединица, страдала трочлана породица Исајловић, данас су представници породица погинулих бораца, ратних војних инвалида те градоначелник Брчког Синиша Милић положили вијенце и запалили свијеће.

Подсјећајући да правосудне институције још нису процесуирале овај стравични злочин против цивилног становништва када су страдале Свјетлана (27) која је била у 8. мјесецу трудноће, њена трогодишња кћерка Божана и свекар Божо (61), градоначелник Милић је затражио да се одговорни за овај злочин казне.

„По ко зна који пут са овог мјеста поново апелујемо да правосуђе у складу са својим обавезама, надлежностима и овлашћењима казни одговорне за овај стравични злочин. Нема ни једног оправдања да то до сада нису учинили. Беспоговорно подржавам иницијативу борачких удружења да се на овом мјесту постави спомен плоча која ће подсјећати на страдање породице Исајловић“, изјавио је градоначелник Милић.

Он се на помену страдалим Исајловићима осврнуо и у свјетлу обиљежавања Дана побједе над фашизмом, истичући да и овај злочин пок азује да зло у свијету још није побијеђено.

„Зар емитовање усташке пјесме у програму црногорске државне телевизије и појава поштанске марке у Македонији која слави НДХ, нису упозорења да фашизам није у потпуности побјеђен. Због тога стално морамо подсјећати на опасности од обнове те најстрашније идеологије, али и да нам се зло које нас је све задесило од 1992-1995 године у грађанском рату у БиХ, више не понови“, истакао је брчански градоначелник.

Члан општинског руководства резервних старјешина РС Обрен Марковић, иначе некадашњи комшија страдалничке породице Исајловић, је рекао да је тај злочин, који се десио током засједања Народне скупштине Републике Српске 10.маја 1994. године, потпуно уништио једну породицу.

„Након убиства Свјетлане, Божане и дједа Боже, њихов муж, отац и син Којо, је неколко година након тог од жалости умро, тако да од те породице данас нико не постоји. Зар то није довољан разлог надлежним правосудним органима да се позабаве овим случајем. Зар 26 година није довољан период да се злочинци процесуирају“, и данас се упитао Обрен Марковић, који је заједно са Миленком Марјановићем, угледним брчанским адвокатом прије десетак година био иницијатор почетка обиљежавања овог страшног злочина.

На мјесту страдања и данас се Миленко Марјановић поклонио сјенима убијене породице Исајловић, запалио воштаницу и затражио кажњавање убица. И он је посебно апострофирао одговорност правосудних институција у дистрикту Брчко због изостанка одговарајуће казне за убице породице Исајловић.

Помен страдалим Исајловићима служио је протојереј ставрофор Предраг Ћирковић

MD MONTEL