КОВИД 19 – НЕКОМЕ РАТ, А НЕКОМЕ БРАТ!

JP Putevi Brcko

Причао ми деда да су многи, те давне 2020-те године, у време велике пандемије се дебело овајдили. Било је за поједине привреднике потегни – повуци, али на крају се све лепо завршило за већину у Кондоминијуму.

Сећам се дедине приче колико је било натезања око школе на ТВ-у. Док су ентитетске телевизије одавно завршиле школски програм од првог до осмог разреда, за децу у Кондоминијуму није почео ни велики одмор на локалној телевизији.

Било је то због натезање колико ће коштати овај „продукцијски“ пројекат и колико ће „парче торте“ добити образовни Кабадахија. Е сад, деда ми причао да никад није тачно утврђено колико је то коштало народ Кондоминијума. Говорило се да је реч о великим парама, између 40.000 и 140.000 тадашњих марака (преведено у данашњу валуту између 4 и 14 биткоина).

У то време Полиција је имала пуне руке посла. Радили су у три смене. Требало је обићи сваку кућу и проверити колико има оних који се не придржавају наредби о карантину. Нису имали довољно људи које би ангажовали за Кабадахију. Њега је пре велике пандемије пратила чета инспектора. У пандемији то није било могуће.

Иначе, Полиција је упркос свим проблемима ипак одрадила огроман посао те давне 2020. године. А заиста су имали пуне руке посла. Само око расчивијавања у Здравству било је ангажовано пола инспектора. Ал то ћу да вам причам други пут. Ух, здравствени систем је једино био гори од образовног. Тамо је владао хаос, ал` други пут о томе!

Како су прошли поједини привредници и колико су наплатили тадашњу ванредну ситуацију, деда ми је сведочио са сачуваним списком свих који су добили помоћ те 2020. године. Ту привилегију нису имали сви већ само неких две хиљаде привредника. Ево, можда вам буде занимљиво да прочитате и ви те просудите сами – овде (odluka)!!!

MD MONTEL