Ушао у Србију са негативним тестом, а завршио у карантину

JP Putevi Brcko

Славен М. је пред пут у Београд урадио корона-тест, и са негативним резултатом јуче стигао на гранични прелаз Рача, где му је речено да ће ипак морати у карантин, иако је Влада Србије донела одлуку да наши држављани могу да уђу у земљу без обавезе карантина, уз негативни ПЦР тест који није старији од 72 сата.

Славен М. је студент и двојни држављанин Србије и Босне и Херцеговине, а пре него што је из Бањалуке кренуо за Београд, пратио је објаве Владе Србије и Кризног штаба, и тако чуо и вест да неће морати у карантин од 14 дана уколико буде имао негативан тест на коронавирус, који није старији од 72 сата, што је информација коју је 8. маја са грађанима поделила премијерка Ана Брнабић.

Зато се Славен пред пут и упутио у Институт за јавно здравство Републике Српске, где му је у понедељак, 11. маја и издат налаз да је негативан на коронавирус.

Убрзо, међутим, прича о његовом путу за Београд добија непријатан обрт.

“Јуче стижем на гранични прелаз Рача, предајем пасош и негативан налаз полицајцима, али уместо још једног печата и дозволе да наставим пут добијам питање шта је уопште ‘то’, односно негативан налаз, и за шта ми треба”, прича Славен за Нова.рс

Он је одговорио да је чуо да је донета одлука да ко има негативан налаз не иде у самоизолацију, и да зато предаје налаз, али је убрзо добио одговор да “наравно да треба да иде у карантин”.

“Полицајци су ми рекли да одлука која се односи на негативан тест још није ступила на снагу, да то што сам чуо још не важи и онда су ме питали да ли прихватам да пређем границу”, прича Славен.

Његова ситуација утолико је тежа, зато што се он нашао између два гранична прелаза, на ничијој земљи. Уколико се окрене и врати у Бањалуку, мораће да буде у карантину према правилима Републике Српске и БиХ. Уколико настави према Београду, а не признају му негативан тест, опет ће завршити у карантину од 14 дана, који покушава да избегне због почетка испитног рока.

Према његовим речима, муку је покушала да му олакша службеница за коју верује да је санитарна инспекторка. Она му је дала налог о самоизолацији у трајању од 14 дана, али и упутство да се јави Заводу за јавно здравље у Београду, где има пребивалиште, и то у року од 24 сата, како би му или признали негативан резултат теста, или га поново тестирали.

Охрабрен, Славен М. стиже јуче, 12. маја у Београд и почиње да позива бројеве Завода за јавно здравље из налога са границе, али и са портала те институције.

“Више од стотину пута сам звао – нико се не јавља!”, љути се Славен, који је на крају замолио брата да лично оде до Завода и распита се како може да се разреши његова ситуација.

Брата су, међутим, из Завода упутили на Санитарну инспекцију, а потом на мејл Министарства здравља, одакле такође није добио одговор ни решење за заврзламу у којој се нашао.

“Као да је дошло до неког неспоразума између српских институција, са једне стране Кризни штаб каже да држављани могу да уђу у земљу без обавезе карантина са негативном тестом, а на граници опет кажу да не знају ништа и да оно што сам видео у медијима не важи”, каже Славен М. који се и даље нада да ће успети да изађе на испит који га чека 26.маја.

Ни ту, међутим, не престају његове дилеме.

“Мени је налог о самоизолацији издат 12. маја, и пише да карантин траје 14 дана. Да ли то значи да 26. маја могу да напустим стан и одем на испит, или је то последњи дан самоизолације, па не смем нигде да излазим?”, пита се Славен М., са све папиром који доказује да није заражен коронавирусом.

Кризни штаб је, иначе, Влади препоручио да од првог јуна у потпуности отвори границе за лица која долазе из четири суседне земље – Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније. Оваква одлука, како је наведено, донета је јер ниједна од ових земаља није била жариште коронавируса.

Неко попут нашег саговорника Славена, ко често путује, сигурно ће се запитати да ли то значи да се укида и обавеза тестирања за наше и грађане тих држава при преласку граница у региону, и опет би се нашао у дилеми: званичног одговора на то питање нема али је зато др Предраг Кон из Кризног штаба дао изјаву која иде у том правцу.

Извор: нова.рс

MD MONTEL