Несвакидашња фонтана у БиХ изазвала многе реакције, огласили се и власници

JP Putevi Brcko

Фонтана која је изграђена у Етно селу Чардаци у Витезу је изазвала велики број реакција грађана, али и политичких странака. Наиме, фонтана је у облику граница Босне и Херцеговине, а око ње стоје кипови који уринирају у воду.

Из Етно села Чардаци, огласили су се саопштењем за јавност, у којем кажу да је инсталација, назива „СЛОГА“ инспирисана скулптуром Давида Чернија „Čůrající postavy“.

„Инспирисана је и животима свих нас. Постављена је у туристичком комплексу Чардаци и сви су слободни посетити је и интерпретирати њено значење како желе. Фонтана је замишљена као сликовит приказ босанскохерцеговачких (не)прилика, али и као приказ емоција свих нас који се свакодневно сусрећемо с великим количинама негативних вести, афера и песимизма. Премда неке асоцира на стање у којем се земља тренутно налази, циљ јој је подсетити нас и на дух, хумор и инат људи који овде живе“, наводе из Етно села Чардаци.

Додају да је скулптуру свако позван на свој начин ишчитавати и приписати јој властита значења, што је и сврха уметничког дела.

„Свесни смо да ће се инсталацији неминовно придавати различита значења (у позитивном и негативном смислу), али она не приказује никог конкретног. Инсталација се може тумачити на различите начине, што у коначници представља њену главну вредност. Њена сврха је позвати посетиоце на слободно интерпретирање и промишљање“, кажу из Етно села Чардаци.

Извор: Н1

MD MONTEL