Дијаспора остаје без 100 евра! Србија није рачунала на њих?

JP Putevi Brcko

Право на сто евра помоћи из Пакета мјера Владе Србије има око 5,5 милиона грађана Србије, навело је Министарство финансија на свом налогу на Инстаграму.

Имајући у виду да додјела од по сто евра сваком пунољетном грађанину коинцидира са предстојећим изборима, на којима, према подацима Републичке изборне комисије, право гласа има 6,7 милиона, поставља се питање одакле Министарству финансија број од 5,5 милиона грађана који имају право на новчани износ изражен у цифри од стотину евра.

Стога, лист Данас је питао аналитичаре из агенција за истраживање јавног мњења и контролоре изборног процеса како виде овај феномен.

– Не постоје независне анализе тачности бирачког списка. С друге стране, постоји значајно неповјерење грађана према нивоу ажурираности бирачког списка. Према истраживању Црте из 2018. године, чак 59 одсто грађана Србије сматра да бирачки списак није тачан. Управо због тога Црта покушава да утиче на спровођење независне анлизе тачности бирачког списка, како би се макар у односу на тај сегмент избора почело градити повјерење грађана – оцјењује за Данас Раша Недељков, програмски директор Центра за истраживања, транспарентност и одговорност (ЦРТА).

Додаје да разлика између бројева пунољетних грађана у бирачком списку и списка које је припремило Министарство финансија може проистицати и из чињенице да је Министарство рачунало само пунољетне грађане који живе у Србији .

– И управо због тога би било веома важно да се огласи Министарство финансија и у јавности појасни метод којим се водила приликом израде списка потенцијалних примаоца помоћи – закључује Раша Недељков.

Према ријечима Бојана Клачара, извршног директора Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД), у уредби Владе Србије пише да се добијање 100 евра односи на грађане са пребивалиштем у Србији.

– Процена од 5,5 милиона примаоца помоћи државе се вјероватно односи на претпоставкама, а не на егзактни и тачан податак о томе колико људи има право да се јави и узме тих 100 евра. Они су дошли до тог броја, претпостављам, процјењујући заинтересованост грађана као и чињеницу да велики број оних који испуњавају услове за добијање тог новца живе у дијаспори. Мислим да су на тај начин дошли до тог броја, рачунајући да људи из дијаспоре неће имати мотива или начина да до тог новца дођу – истиче Бојан Клачар у изјави за Данас.

Закључује да се процена о томе да 5,5 милиона грађана има право на добијање новчане помоћи односи на потребу пројектовања буџета за ту намјену.

– Што извјесно не значи да тај број неће бити премашен или да неће бити, с друге стране, мањи. Такође, то не значи да ако се јави онај који ће бити први изнад или преко тих пројектованих 5,5 милиона грађана, неће добити свој новац – закључује Клачар.

Извор: Данас

MD MONTEL