МИГРАНТИ ДИВЉАЈУ: Војска јутрос хитно послата у Шид, да опет успостави владавину закона!

JP Putevi Brcko

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић наредио је јутрос хитну употребу Војске, ван редовних задатака, на територији општине Шид ради заштите безбедности и имовине локалног становништва од миграната, пренио је Тањуг.

 

Очекује се да снаге Војске Србије ускоро стигну у тај град.

Вучић је наредио јутрос ангажовање војске, ради заштите безбиједности и имовине локалног становништва од миграната који се налазе у азилантским центрима.

СНС води про-миграциону политику, а Вучић је надавно у обраћању нацији на ТВ Прва током ванредног стања, рекао да међу грађанима постоји наводна хистерија према мигрантима.

Војска се такође повукла и више не обезбјеђује азилантске центре који се налазе широм Србије, што су наши грађани дочекали са зебњом, јер се очекује нова ескалација мигрантског насиља.

Ово није први пут да се снаге безбиједности шаљу у Шид

Додатне и посебне јединице полиције од 28. фебруара у Шиду, како би у потпуности успоставиле безбиједност и јавни ред у том мјесту, у којем се  данима дешавали инциденти са мигрантима, рекао је тада председник Србије Александар Вучић. Шиђани, према ријечима предсједника СНС, имају проблема због “нервозе” код миграната, који су почели да упадају у куће и на имања.

– Због тога сам замолио Стефановића да пошаље посебне јединице полиције, било жандармерије, било неке друге специјалне јединице, да заведу ред, обезбиједе мир и да грађани не буду таоци једног броја миграната који чекају да пређу на територију Хрватске – рекао је Вучић.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је на територији Шида у складу са појачаним мјерама на терену послато нових 40 полицијских службеника распоређених у патроле интервентних јединица полиције и тимове.

– Током фебруара смо имали десетак случајева да су илегални мигранти улазили у напуштене куће и викендице, оштетили браве или врата на кућама, због чега су мјештани узнемирени. Министарство унутрашњих послова је процесуирало сва кривична дјела која су почињена, али смо због осјећаја сигурности наших грађана појачали присуство полиције на улицама у овом граду – рекао је Ребић.

Шта кажу грађани

Грађани Шида махом поздрављају ову одлуку и кажу да се заиста осјећају таоцима у сопственом граду посљедњих пет година, откад је Мађарска затворила границе за придошлице из Сирије, Ирака, Авганистана… Задовољни су и у локалној самоуправи.

Старија госпођа, која не жели да се представи, признаје да се јако боји, посебно ноћу.

– Већ сам имала лоше искуство. Мигранти су ми ноћу упадали у двориште, једном су ми чак украли бицикл, који никад није пронађен – каже она.

Има и оних који нису имали никаквих проблема, као и оних који тврде да су задовољни досадашњим радом полиције. Међусобни сукоби оних који су илегално ушли у нашу земљу веома су чести, посебно између Авганистанаца и Пакистанаца.

– Већина је наоружана ножевима. Кад год се међусобно посвађају, посебно Авганистанци и Пакистанци, одмах ваде ножеве и једни друге повређују. Полиција брзо реагује кад их позовемо – каже Стеван Ш.

Извор: Тањуг/Неwспанел-рс/Телеграф.рс

MD MONTEL