ГДЕ ЈЕ НЕСТАЛО ДОСТОЈАНСТВО?

JP Putevi Brcko

Верујем да је достојанство дубоко усађено у свакоме човеку! Убеђен сам да се рађамо са тим! То није само дефиниција коју можете пронаћи на Гуглу где се каже да је људско достојанство „међународно загарантована категорија која представља део свих аката који регулишу људска права“ – шта год то значило!

Ако је достојанство резултат личног схватања и поимања, нешто што се не купује, нешто што траје дуже од играчке из кинеске радње, шта се десило да нам је то достојанство нестало? Зашто трпимо понижење?

Јесу ли нам достојанство избрисали из меморије? Јел` могуће да се плашимо да изговоримо да нам је достојанство угрожено? Чиме су нас уценили да смо пристали да нам вређају интелигенцију и да нас омаловажавају до крајњих граница?

Можда је заправо, право питање када је достојанство нестало?!

Вероватно оног трена када су нас бомбардовали разним рекламама за потенцију! Само нам „шљива“ може помоћи! Јбг, фармацеутска мафија је број 1! А зна се да су ко црева повезани са онима из власти. Огромна је лова у питању. Е сад, ако се ви не кљукате таблетама против притиска, дијабетеса, канцера или антидепресивима, пропаде ова грана привреде! Да би издржали све наметнуте нам болести и измишљене вирусе, ту је „шљива која не пада“ и која лечи све проблеме. Зато без „шљиве“ нигде!

Можда је достојанство нестало када су нам саопштили да наш свет неће моћи да функционише ако у нашем окружењу не прихватимо педере! Трују нас објашњењима да су педери доброћудне меде, узвишена бића која могу да се изборе за опште добро свих нас! Појава педера је кључ за вековно непланско размножавања популације. То планета више не може да поднесе! Зато ће педери квалитетно то да одраде. О последицама ће сведочити будуће генерације!

Можда је достојанство нестало када су нам рекли да је пушење дозвољено али не на послу, не у аутомобилу, ни код куће нити на јавним површинама. Никотин који ми удишемо убија велики број непушача у нашој околини! Дрога може. То је нешто друго! Дрога је „дозвољена“ јер је контролише држава ал` од цигарета држава нема неку велику зараду као што се може зарадити од препродаје жутог, белог, ганџе, ексера… Дакле, пуши ал пази да не попушиш! А и доказано је да пушење убија чак и педере непушаче!

Вероватно је достојанство нестало када је урађен први селфи из кафанског ВЦ-а са напућеним уснама на фотографији где нам „старлете“ поручују да се у ВЦ-у налази спасење за све изгубљене душе! Ускоро ће, вероватно, бити донешен закон у коме ће да стоји да сви они који не опале макар једном седмично „клозет селфи“ губе право да имају профил на друштвеним мрежама. Забележено је, да је за време пандемије и затварања кафића, било више смртних исхода због недостатка „клозетских селфија“ него што је од вируса корона умрло људи.

Можда је достојанство нестало након појаве вишестраначких „демократских“ избора који су кроз облик национализма заправо пробудили фашизам и расизам који се деценијама скривао испод површине лажног достојанства! Миса за жртве Блајбурга у Сарајеву је типичан доказ да достојанство код мањине, заправо, и не постоји на овим просторима. Нешто размишљам, да ли су све коцкасте кравате из Кондоминијума стигле да се раскоцају у Рајвоса. Није то тамо неки Јасеновац… а да иду у Блајбургу… глупо је. Тамо их нико не зна. У Рајвоса су то могли баш „достојанствено“ да ураде! Ок, слажем се, они су по рођењу ускраћени за ову благодат која се зове достојанство!

Није искључено да је достојанство нестало и због џачића брашна који нам буде удељењ у предизборној кампањи. Сваке четири године врећица брашна од 5 кг – мало ли је то?! Ако се развуче 5 кг брашна на два уштипка месечно по глави домаћинства… то може да траје и пет година, а камо ли четири године. И палачинке понекад можете себи да приуштите. Мада, народ је чудан. Само нек` је џаба па макар и инекција у око… Џаба је џаба, дај шта даш. Можда ово и нема везе са достојанством?

Можда је достојанство нестало када сте први пут бојажљиво олизали дупе неком шефу у Влади који вам је обећао запослење за ваше дете. (Добро, стићи ће некад и то запослење. Мора прво шеф да запосли своју многобројну фамилију). Можда нисте изгубили достојанство након првог лизања, али након деценијског низа домаћинског и увежбаног лизања ваш језик више не разликује дупе шефа Одељења од дупета обичног службеника! Ћути и лижи… исплатиће се некад! (Да се разумемо, улизивање је дозвољено само шефу и подшефу, док се дупе шефове секретарице не лиже јер то дупе је ближи род шефу и то би се окарактерисало као сукоб интереса!).

Ако до сада није нестало достојанство онда ће вероватно нестати када нас „струка“ убеди да је вакцинација и чиповање једини начин да се цивилизација спасе од пропасти. Ово је ипак глобални проблем и лакше је људе убедити ако се цела планета укључи у све то. Увек је боље да се ради о масовним мерама него да то раде парцијално из државе у државу. Какве смо ми среће код нас, због крађе у јавним набавкама, ово не би успело.

Можда не би успело јер би неки доктор Миле „случајно“ зашио кључић од ормарића са вакцинама у некој жени. Не би ме изненадило да нам епидемиолога ухапсе јер је забрљао око папирологије па не би имао ко да потпише набавку вакцина. Вероватно би се директор ЈЗУ посвађао са директором Болнице и са још неким доктором ко је стручнији и бољи представник неке фармацеутске куће и чије би вакцине требали да купимо.

А да не причам о могућности да нека „стручна“ медицинска сестра помеша чиповане вакцине са витаминима па уместо чиповања нација напрасно оздрави! Или у најгорем случају да нам министар здравља поднесе оставку због претходних афера па да нам политика постави стручњака који не би о овој теми знао чак и да му на папир напишу шта треба да каже… Ма то код нас на Балкану неће ићи баш тако једноставно и достојанствено, таман све и да хоћемо да се вакцинишемо и чипујемо!

Кад већ спомињем медицинску струку. Има њих и стручних, поштених и веома достојанствених. Верујем да ми неће замерити што ћу цитирати једног доктора (небитно одакле је и како се зове, познат је аутору текста и редакцији) који је за време пандемије корона вируса рекао: „ИЗУЗЕТНО СМО ХРАБРИ КАДА РИЗИКУЈЕМО ВЛАСТИТЕ ЖИВОТЕ, АЛИ СМО ВЕЛИКЕ КУКАВИЦЕ КАДА ТРЕБА ДА ПУСТИМО СВОЈ ГЛАС“! Докторе, пупсти свој глас јер није срамота бити достојанствен!

Пример да постоји достојанство и да се то јавно може показати без страха, чак и премијеру државе, показали су медицински радници у Белгији. Достојанствено су га дочекали са окренутим леђима!!! Браво! Достојанство нема цену!

 

И ми требамо вратити достојанство тамо где му је место. У супротном остаје нам да и даље демократски лижемо нечије политичко дупе… или да се изјаснимо да смо педери! Избор је само наш!

Ја ћу и даље достојанство писати на тему… ма небитно на коју тему, битно да је достојна вас који читате! Здрави и достојанствени били!

MD MONTEL