Ништа од летовања? Европи прети други талас короне

JP Putevi Brcko

Ближи се лето, европски туристи припремају се за одмор, а радници у приморским градовима трљају руке у нади да ће сезона ове године ипак успети. Међутим, здравствени стручњаци упозоравају да Европи прети други, много смртоноснији талас коронавируса, који је у неким земљама већ кренуо, а у осталим, попут дражава на Истоку Европе, агресиван напад заразе очекује се на јесен.

Европске земље требало би да се припреме за много смртоноснији други талас коронавируса, јер пандемија није готова, а у неким државама број оболелих већ је почео са растом рекао је, др Ханс Клуге, највиши званичник Светске здравствене организације у Европи.

Он је у интервјуу за Телеграф, упутио оштро упозорење земљама које су почеле да ублажавају своје мере ограничења због пандемије, рекавши да је сада „време за припреме, а не за прославу“.
Све више оболелих у Француској и Латинској Америци

Др Клуге је нагласио да, како је број случајева оболелих од короне у земљама као што су Велика Британија, Шпанија и Италија почео да опада, то не значи да се пандемија ближи крају. Епицентар је сада на истоку, а број случајева расте у Русији, Украјини, Белорусији, Казахстану, али и у Француској и Латинској Америци.

Земље би ово време требало мудро да искористе и започну јачање система јавног здравства, као и изградњу капацитета у болницама, примарној нези и јединицама интензивне неге, рекао је Клуге.

„Сингапур и Јапан су схватили да ово није време за славље, да је време за припреме. То раде и скандинавске земље – не искључују други талас, али надају се да ће бити локализован и да могу брзо да скоче на њега “, рекао је доктор.

Такође је упозорио да би се други талас могао поклопити са избијањем и других заразних болести.

„Веома сам забринут због двоструког таласа – на јесен бисмо могли да добијемо други талас Цовида и још један сезонски грип или оспице. Пре две године имали смо 500.000 деце која нису добила прву вакцину против оспица “, рекао је.

Други талас још смртоноснији

Многи стручњаци, укључујући главног медицинског професора у Енглеској, професора Криса Вајтија, упозорили су да би други талас пандемије могао бити још смртоноснији од првог, указујући на пандемију шпанског грипа 1918-20. као доказ.

Када се шпански грип први пут појавио у марту 1918. године, имао је обележја типичне сезонске болести – али се затим вратио у још виралнијем и смртоноснијем облику у јесен, на крају убивши процену од 50 милиона људи.

Сматра се да су покрети трупа на крају Првог светског рата убрзали ширење болести, која је такође имала трећи и четврти талас, иако нису били тако разорни.

„Из историје знамо да у пандемијама земље које нису рано погођене могу бити погођене у другом таласу“, рекао је др Клуге. „Шта ћемо видети у Африци и источној Европи? У првом таласу прођу незапажено, а онда две недеље касније, бум! Нажалост, може их погодити други талас, тако да морамо бити веома опрезни.”

Проблем је што су у последњих неколико недеља, многе европске земље почеле са попуштањем мера и настављају са нормалним животом, иако ништа још није готово.

У Шпанији је опао број случајева, па су људи изашли на улице слободно, први пут после седам недеља, а ресторани у неким деловима Немачке поново су отворени. Неки Европљани планирају и летовање, многа летовалишта се припремају за туристе, не размишљајући о томе да нам прети други талас.

Карантин је можда завршен, али ништа се није променило

“До даљњег свако попуштање мера мора бити праћено ригорозним мерама, укључујући свеобухватно праћење и тестирање контаката.”

„Људи мисле да је каранитн завршен, а ништа се није променило. Комплетан пакет за контролу болести мора и даље бити на снази” упозорава др Клуге.

У Итаљи и Шпанији корона је попустила, али у Француској где је број умрлих прешао 28.000, све је више новооболелих, заражених је чак 179.569. По броју заражених Француска је на седмом месту у свету, а по броју умрлих на четвртом.

Осим у Француској, у Русији је такође велики скок оболелих, па је ова земља на другом месту у свету по броју нових случајева, а има укупно 290.678 заражених.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је ситуација везана за корона вирус у јужној републици Дагестан посебно тешка. Наиме, у Дагестану је забележено 3.460 случајева корона вируса и 29 смртних случајева, иако руски медији извештавају да су стварне цифре много веће.

Бразил је постао пета земља на свету по броју оболелих од вируса Цовид-19. У овој земљи више је заражених него у Италији и Шпанији. У градским болницама у Сао Паолу за две недеље, кажу стручњаци, неће више бити слободних кревета. У овој регији преминуло је готово 3.000 људи. Само САД, Русија и Велика Британија имају више заражених од Бразила, где је укупно преминулих 16.192. Здравствени стручњаци у Бразилу упозорили су да је стварни број потврђених инфекција у земљи далеко већи од званичних података због недостатка тестирања.

Извор: нова.рс

MD MONTEL