Обиљежено 28 година од формирања 1. Посавске бригаде.

JP Putevi Brcko

У Брчком је данас, парастосом и полагањем вијенаца на Споменик српским браниоцима, обиљежено 28 година од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације у Брчком Цвјетко Симић подсјетио је да је Бригада имала четири батаљона и 7.000 бораца, од којих је 445 погинуло, 3.500 рањено.

– Приоритет Прве посавске бригаде је била одбрана града Брчког. Када је било потребно, одвајала је дио људства који је ишао у помоћ осталим бригадама на различитим ратиштима од Бихаћа, преко Градишке и Санског Моста па до Семизовца – рекао је Симић новинарима.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца Војске Републике Српске у Брчком Јован Пудић рекао је да је више од 400 припаднике бригаде дало своје животе за одбрану Републике Српске.

Он је истакао да су владе Републике Српске и Брчко дистрикта помогле у стамбеном збрињавању породица погинулих српских бораца.

– Имамо још 16 породица које треба стамбено збринути. Пројекат је већ направљен, локација је одређена за зграду коју ће направити Влада дистрикта – нагласио је Пудић.

Извор: Срна

MD MONTEL