КОВИДЕ, БРАТЕ КАБАДАХИЈСКИ!

JP Putevi Brcko

Причао ми деда да је, те давне 2020-те изборне године прошлога века, у Кондоминијум вођена дебела борба ко ће освојити титулу „ГЛАВНИ КАБАДАХИЈА 2020“. Огромну предност, у односу на све остале шефове у Влади, имали су образовни Кабадахија и његов подшеф. Деда ми је причао да су њих двојица били махери у комплетној тадашњој Влади. Иначе у образовном систему било је много кандидата, чак и на позицијама директора, од Основне музичке па до Техничке, ал` ипак сви они су били мале маце за њих двојицу.

Ту ушушканост на првом месту кабадахисања пољуљала је корона вирус. Пола послова им је у Образовању морало бити стопирано! Говорило се да је Влада Кондоминијума смишљено пребацила лоптицу на Здравство. Ипак се ради о престижној титули која није могла бити, тек тако, предата у руке тамо некоме. Чак се полемисало да је Влада у сарадњи са Светском здравственом организацијом подметнула вандредно стање пре свих у окружењу како би трку за нај-Кабадахију из Образовања пребацили у тадашњу Јавну здравствену установу. Наводно да „бели мантилић“ никако није могао да опрости да Образовање буде боље од Здравства у борби за ову титулу. Реално, позицију првог у кабадахисању ова здравствена установа имала је давно пре Образовања, још пре него што је Здравство постало Јавна кућа – пардон Јавна установа!

Говорио ми деда да је још у време Ђаписања у здравственом систему уведено Кабадахисање! Било је то одмах након „Миленијумске бубе“. Приватна наплата шефовог знојења у оквирима здравства, као један од метода Кабадахисања, уведена је нешто касније, тек почетком 2008. године, и задржана је чак и у време КОВИДА-19! Тачно се знало којег ће пацијента портир пропустити да оде на приватни преглед упркос забрани уласка свим пацијентима у круг Болнице осим онима који имају симптоме корона вируса.

У време вируса корона појединим „белим мантилићима“ је требало само два дана да се реорганизују. КОВИД-19 није спречио Кабадахисање у Здравству. Напротив! Било је доктора који су (због вируса) преписали себи боловање. Ко ће се млатити са зараженима! Али и тада нису пропустили прилику да „са боловања“ одраде приватни преглед у здравственим просторијама. Јбг, „цваја“ или „фесић“ од пацијента није за бацити! Криза бато мој. Коцкарнице нису радиле. Ма шта коцкарнице, ни бинго листић ниси могао да уплатиш, те су ови „ванредни“ прегледи дошли „ко бленти шамар“!

Иначе свашта се радило и пре епидемије у Здравству. Било је чак и јавних признања ко је кога и због чега запослио у Здравству. Затим, јавна тајна је била да су пацијенткиње плаћале епидуралну инекцију 500 КМ. Наравно, нико никога ту није натерао на нешто, али ако жели да је не боли – то кошта бато мој. Сестро, ниси се бунила кад си легла у кревет, е сада би још и да те не боли кад треба да се породиш. Може, ал` мора да се плати!

Да не причамо о изјавама да је сасвим нормално ако неки „иструментчић“ се „случајно“ затури у жени приликом операције. Па шта? Јака ствар! Није мобилни телефон запао приликом фотографисања у сали већ стерилни део опреме. То се час посла извади само треба пацијенткињу поново посадити на операциони сто, поново је успавати, опет је рашити, затим повадити „опрему“ из ње те поново је зашити! Час посла!!! Деда ми говорио да је размишљао да предложи докторима уградњу рајсфершлуса на женама. Па само зипнеш горе – доле и повадиш ако је нешто заборављено!

Наравно, никада није утврђено дал` је то „нешто“ заборавио доктор или сестра. Али, ако узмемо у обзир да су поједине сестре своју возачку дозволу замениле за викенд диплому медицинске сестре, онда је велика вероватноћа да се то са заборављањем ипак дешавало само медицинским сестрама. Реално, шта ће сестрама искуство? Нарочито ако се ради о шефовим миљеницама. То је сасвим довољно да уз „викенд диплому“  посао обавља „ваљано“. Наравно, шеф је гаранција „ваљаности“!

Морам да напоменем да су све ове изјаве у дедино време изречене у програму локалне телевизије. Што би мој деда рекао „ТО ШТО СЕ КАЖЕ НА ЛОКАЛНОМ МЕДИЈУ НИЈЕ СЕ СМАТРАЛО ЗА ОЗБИЉНО!

Нису само медицински шефови изјављивали све ово. Било је сведочења и других шефова када је реч о тадашњем здравственом систему Кондоминијума.

Тако је једном приликом (овај пут на локалном Радију) административни шеф рекао да Кондоминијум треба да преиспита ангажман доктора специјалиста из других градова који су хонорарно одрађивали посао у Кондоминијуму. Наводно су били тродупло плаћени за свој ангажман у односу на домаће докторе. Шта више, ти стручњаци, због лошег обрачуна сатнице приморани су били да туже здравство Кондоминијума, те су путем суда дебело наплаћивали накнаду за своју стручност. Зато је такав ангажман Кондоминијум коштао ко Светог Петра кајгана!

Ал` опет напомињем све су то биле изјаве на локалним медијима. Иначе, да је, у то време, тако нешто било изјављено на ентитетском медију… па то би био хаос! Било би посла за СИПАвце да због оваког Кабадахилдисања раде у три смене!

Било је и других пикантерија нарочито у време пандемије вируса корона. Фамозни КОВИД-19 је био одлична прилика да се што-шта улови у мутном. Причао ми деда да су поједини доктори били тестирани чак и ако није било потребе за тим јер су након тестирања „морали“ у изолацију, док они које је требало тестирати нису ни у сну тестирани.

Тако је комплетно особље амбуланте у Бијелој остало ван карантина, упркос чињеници да су у више наврата били у контакту са позитивном особом. Говорило се да су имали адекватну заштиту у виду коцкасте маске за лице. Такви су били отпорни на све мутне радње!

Говоркало се током пандемије да су респиратори ту, ма само што нису стигли, дан, два и ето респиратора, ено га вири респиратор игра се жмурке, сад ће он, само што није… А изгледа да су респиратори пристизали преко „чувеног малинарског предузећа“. Зато ни данас након сто година од велике пандемије вируса корона ти фамозни респиратори нису стигли у Кондоминијум.

Исту судбину са респираторима делио је и никад набављени ЦТ уређај. Ух, око његове набавке имали су посла три сазива Владе и Скупштине. Ту се није знао крсни крај. Ни ко је наручилац, ни ко добављач, нити шта је поручено, а камо ли кад ће да стигне и колико ће да кошта. Око свега овога су и СИПАвци покушали да расчивијају али им то није пошло за руком. Одустали су врло брзо. Јбг, упркос чињеници да се не зна цифра, паре су „све“ потрошене.

А да вам не причам ко се на Медицинијади појавио… добро, то нема везе са Кабадахијом. Мада, можда и има везе! У сваком случају, могло би се о Здравству причати нашироко. Још се нисмо дотакли ни једног директора у овој здравственој установи. А тек о министарству… пет дана само о њима да причамо, ал` полако. Срећа те ми деда доста тога испричао. ТЕК СМО ПОЧЕЛИ!

MD MONTEL