Добро дошли драги наши – пожељели смо вашу бахатост!

JP Putevi Brcko

Чини ми се да смо сви једва дочекали крај пошасти назване пандемија Kовид-19. Некако нам је тешко пало ограничење кретања јер смо ми Балканци немирног духа и не волимо да нам било шта намећу.

Нисмо ми као, рецимо, Шведи који с послушношћу прате препоруке струке, па их не морају присиљавати ни на шта. Они (Шведи) с разумијевањем испоштоваше савјете и зато су се слободно кретали и живјели. Није код њих било ни карантена, ни полицијског сата, ни забране окупљања као код нас.

Елем, такви какви јесмо, издржали смо и то, једва дочекали да нас пусте да слободно дишемо и ходамо до миле воље.

С нестрпљењем је, чини се, исту одлуку чекала и дијаспора те су се, жељни родне груде, у року од неколико сати дали на далек пут. И нека су, треба тако, свако има некога драгог и милог ко му је недостајао док су рампе на границама биле спуштене.

А ми смо тачно заборавили како то мило изгледа кад се град одједном пробуди. Преко ноћи оживјеше улице а на цестама, до јуче полупустим, сада дефилују четвероточкаши са различитим бројем коња и различитим линијама. Најактивнији су возачи на чијим су таблицама почетне ознаке у словима, како би се боље знало из којег далеког краја управо стигоше.

Ал хајде што су најактивнији него ми се чини да су јадни, због константне изложености различитим прописима, заборавили овдашње па више не препознају (као да нису универзални) ни знакове за ограничење брзине, ни једносмјерне улице, ни насељена подручја…

Ништа се то њих не дотиче. Зашто би, рецимо, обишли двјестотињак метара кад могу попријечити кроз једносмјерну? Као да ће баш у том тренутку, баш туда, наићи неко други из правог смјера. А и ако наиђе неће се баш добро провести јер ко му је, за Бога милога, рекао да баш тада пролази. Зар не види да словкаста таблица жури на поподневни еспресо са другом из школских дана? А да друг не чека дуго паркираће се на улазу у зграду јер зашто би неко имао потребу да излази у вријеме кад он пије еспресо у свом родном граду.

И тако…Чекасмо и дочекасмо. И крај ванредног стања узрокованог Ковидом-19 али и почетак другог ванредног узрокованог необјашњивом потребом за бахатошћу и лијечењем комплекса на онима који су до јуче журили да стигну кући прије полицијске уре.

MD MONTEL