Докторка из Шведске: Паника се не диже због политичких поена

JP Putevi Brcko

Да може без панике и драме да се живи, а онда и пандемија преживи показала је Шведска. Нордијска земља имала је опуштеније мере у односу на друге државе, без карантина рачунајући на савест грађана, што им многи замерају. У Србији је њихов опуштени став дочекан на нож, а онда је и брзопотезно примењен.

Педијатар Дечје клинике у Калмару, Драгана Јеличић, за Директно.рс је испричала каква је ситуација сада у овој земљи, након што су се преносиле вести да су болнице одбијале старије од 65 година, па су „умрле хиљаде“. Оно што је тачно јесте да Шведска има висок проценат смртности, од 33.188 оболелих до данас је преминуло 3.992 особе на 10.092.714 становника.

– Старе особе јесу највише погођене. Било је и критиковања појединих домова за старе да није реаговано адекватно и на време. Сада се зна да Цовид-19 може да има благе симптоме, а да човек заправо има врло низак кисеоник у крви и угрожен је. Појединачних пропуста могуће је да је било, а жуту штампу не читам никада и нигде, а не верујем лупетању на Фејсбуку. Поверење грађана у институције је и даље огромно, имамо пандемију нове болести и све време се учи и стичу искуства. Нема масовног умирања, ни свесног злочиначког жртвовања одређене категорије становништва, рецимо старих – каже докторка Јеличић, педијатар Дечје клинике у Калмару.

Како додаје, у њеном региону је било мирно што се тиче епидемије, а највише оболелих је Стокхолму, где званичници саопштавају да је скоро трећину становника захватио вирус.

– У Стокхолму и још понегде је било знатно више оболелих, али ништа катаклизмично да морају да се уводе нова правила. Ситуација се смирује. Мере нису пооштраване, веће се форсира онолико социјалног дистанцирања колико се може спровести, а хигијенске мере се подразумевају. Смернице, и опште и локалне, динамично се мењају у складу са током епидемије и новим спознајама и сазнањима. Основне школе су све време радиле, као и вртићи. А нисмо морали да увозимо „бабе и деде из Кине на полуцрно“ – саркастично размишља докторка на изјаве председника да Србија набавља респираторе „не питајте како“.

Како се здравствена агенција понашала? Није било опуштања народа, кревељења и објашњавања најсмешнијег вируса у историји, нити су грађане слали у шопинг или на гробља. Јасно и гласно су замолили људе да буду опрезни и да се понашају у складу са својом савешћу.

– Понашали су се врло разумно. Нико не диже панику само да би освојио политичке поене. Оно што кажу стручњаци, епидемиолози из Фолкхäлсомyндигхетен (пандам Института за јавно здравље) у сарадњи са лекарима клиничарима је званичан став и то се следи. Епидемија је медицински, а не политички проблем. У сваком случају, тако је у земљама где влада закон и разум, а не психопатске идеје.

Солидарност и колегијалност међу медицинарима је распростањена свуда, како код нас, тако и у свету.

– Ми смо сви приправни да искочимо у помоћ колегама. На инфективној и интензивној. Сваког петка ујутро имамо брифинг на болничком нивоу. Наравно, све смирено и без панике. Држава помаже малим привредницима, појединцима.., верујте, постоје уређене земље – закључује докторка Јеличић.

Извор: директно

MD MONTEL