Након снега на крају маја, дугорочна прогноза најављује преокрет!

Kolubara

Да су ови пролећни дани превртљиви што се времена тиче, показује и јучерашњи примјер кад је на Јахорини чак падао снег, а када је у питању дугорочна прогноза, метеоролози кажу да нас у БиХ очекује једно од три најтоплија лета до сада и температуре и до 40 степени Целзијусових.

Снег је на Јахорини, према извештајима метеоролога, почео да пада јуче око осам сати ујутру, а температура ваздуха је била два степена Целзијусова. Међутим, послије снега и кишног завршетка маја, стижу нам вреле температуре током лета.

„Урађена је дугорочна прогноза за цело лето, а овогодишње ће бити једно од три најтоплија лета од када постоји мерење температуре у БиХ“, рекао је за „Независне“ Небојша Куштриновић, метеоролог.

Према његовим речима, у првој половини јуна очекује нас топлије, али нестабилно време, те наводи да ће период друге половине маја и прве половине јуна бити најкишовитији период на нашем поднебљу. Главни проблем ће бити недостатак влаге у јулу, а поготово у августу.

„Што се тиче температура, апсолутни максимуми не морају бити достигнути, али средње максималне температуре ће бити више скоро за два степена“, казао је Куштриновић. Истакао је да ће у августу бити проблема са дефицитом падавина и високим температурама, тако да ће недостајати влаге.

„Све у свему, доћи ћемо до бројке 40 степени Целзијусових. Имаћемо и тешко подношљиве летне ноћи, то су оне ноћи где се температура ваздуха не спушта испод 24 степена, а њих ће највише бити у јулу“, казао је Куштриновић.

Додао је да дуго нису видели овакве прогнозе, где се сви модели поклапају о томе да је ово једно од најтоплијих лета за цели Стари континент.

„Овако сушан сигнал који сад имамо нисмо дуго видели, тако да нас чека дуго, вруће, загушљиво, сушно, неподношљиво лето“, рекао је Куштриновић.

Извор:Н1

MD MONTEL