Цвијановић: Могућа „мостаризација“ цијеле БиХ

JP Putevi Brcko

Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Жељка Цвијановић тврди да је могућа „мостаризација“ Босне и Херцеговине, с обзиром на дешавања у вези с локалним изборима.

„Очито да је велика игра у питању и све се дешава синхронизовано. Постоји оправдан страх да можемо доћи у ситуацију да имамо ‘Мостар’ (у којем више од 10 година нису одржани локални избори) на цијелој територији БиХ, у политичком или изборном смислу, односно немогућност одржавања избора“, рекла је Цвијановић.

Поновила је став СНСД-а да су чланови Централне изборне комисије (ЦИК) изабрани мимо конкурсне процедуре, на начин који, наводи, „упућује на манипулацију изборним процесом, што се не може допустити“.

“Чуди ме да изостаје реакција странаца, који обично говоре о правној држави, о томе како се морају проводити процедуре, а нијеми су када се дође у једну овакву ситуацију“, навела је она у изјави новинарима у Источном Сарајеву, након састанка чланова Извршног комитета СНСД-а са руководствима општинских и градских одбора СНСД-а из Изборне јединице осам.

Увјерава да је СНСД потпуно спреман за изборе, без обзира на то да ли ће се одржати у октобу, новембру или ће се пролонгирати, а циљ је да освоје 80 одсто власти, уз учешће коалиционих партија.

Због чињенице да, како каже, још увијек није дошло до подјеле 330 милиона еура од Међународног монетарног фонда (ММФ), најавила је да РС морати предузети правне радње како би се заштитила.

Цвијановић тврди да СНСД, ни након двије године од општих избора, није у могућности да, као изборни побједник у РС, добије функције које му припадају на нивоу БиХ, јер, како каже, СДА „повремено прави манипулативну већину са изборним губитницима из РС, СДС-ом и ПДП-ом, те су на тај начин изабрали и нелегални и нелегитимни састав ЦИК-а“.

У СНСД очекују да се о томе одреде надлежни органи.

“Сасвим друга већина постоји у Дому народа и ту станује кључ за рјешевање проблема“, казала је потпредсједница СНСД-а.

Извор: Н1

MD MONTEL