БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

БиХ до данас је потврђено 2.435 случајева заражених вирусом корона и 1.744 опорављених од ове инфекције, док је 151 лице преминуло. У Републици Српској позитивних на вирус корона је 1.374, у Федерацији БиХ 1.041, а у Брчко дистрикту 20, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савету министара. Од овог вируса у Републици Српској опоравило се 801 лице, у ФБиХ 927 и 16 у Брчко дистрикту. Према подацима овог министарства у Републици Српској преминуло је 108 лица, у ФБиХ 39, а у Брчко дистрикту четири. На нивоу БиХ тестирано је укупно 61.111 лица, и то у Републици Српској 24.841, у ФБиХ 35.520 и Брчко дистрикту 750.

редседник Савеза независних социјалдмеократа (СНСД) Милорад Додик најавио је да ће Влада Републике Српске данас донети одлуку да тужи гувернера Централне банке БиХ, јер нису распоређена средства од Међународног монетраног фонда (ММФ). -Желим да обавестим јавност да је Републици Српској већ стигла на наплату прва рата камата на основу одобреног кредита, а та средства још нисмо добили. Зато ће Влада већ донети одлуку да тужи гувернера Централне банке који оспорава реализацију – потврдио је Додик.

пидемија вируса корона нија утицала на динамику изградње ауто-пута на Коридору „Пет це“, где је тренутно у изградњи 38,5 километара пута, изјавио је министар комуникација и транспорта у Савету министара Војин Митровић. Према његовим речима, до новембра у промет ће бити пуштено нових 11 километара ауто-пута, чиме ће бити комплетирана рехабилитација обилазнице око Зенице. Митровић је рекао да најављена рецесија неће утицати на изградњу ауто-путева у БиХ.

илм „Андерграунд“ /Била једном једна земља/ Емира Кустирице је на данашњи дан, 28. маја 1995. године освојио „Златну палму“ у Кану. Сценарио су написали Душан Ковачевић и Емир Кустурица, а главне улоге играли су Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Мирјана Јоковић и Славко Штимац, директор фотографије био је Вилко Филач, а музику потписао Горан Бреговић. Овај филм је на појединим филмским порталима стављен међу три најбоља лауреата „Златне палме“ икада.

MD MONTEL