АЈФОН ТИЈФОН

Kolubara

Пише: Неда Козомара

Прије 2 године, Сајам књига у Београду. Слегло се све што живи у пречнику од 500 км. Нема потребе описивати царство од исписаних страница уметнутих у корице, тврде или мекше, зависи од финансија и значаја аутора јер већина је бар некад видјела тај догађај. Ко жели видјети познате фаце са ТВ-а, чувене писце и сву булументу естраде зна се, ту ће их видјети у дане Сајма.

На самом улазу у халу импровизован студио за потребе разних ТВ кућа које ће ту снимати интервјуе с познатим писцима и осталим знаменитим ликовима везаним за догађаје око књига и свих публикација. Примјетим велику гужву у том ТВ студију, публика нахрупила ђутуре онако као кад се дијели нешто џабака. Мислим се, Андрић није жив, Црњански, Меша, Киш, око кога је толика стрка? Приђем и прогурам се тек да видим шта се дешава, кога интервјуишу?

На бини подигнутој од пода неких пола метра, с ТВ водитељем стоји нека женска особа. Црна коса, надувани образи и усне, сисе тагође подбочене и увећане као 2 глобуса. По гестикулацији и начину држања главе као и цијелог тијела одмах се да закључити да се ради о „свијести из несвјести“!

Питам оне око мене; Извините, ко је ово? Кажу ми људи, Тијана Ајфон!

– Шта она прича о књигама, забога, зар она није нека задругарка, шта ли?

Срећа па у тој граји и не чух шта прича (могу мислити)! Углавном напустим ту малу арену неславних које преноси ТВ.

У хали, мало даље видим сједи Матија Бећковић окружен брдом књига. Личи ми на фараона око којег су штампане пирамиде разних боја с насловима. Мало даље, Мирјана Бобић, Љубица Арсић, Басара, све име до имена исписаних страница али нико их не јури, нема гужве око њих, да ли их је неко интервјуисао и то је питање?! Важно је да је гђица Ајфон главни лик Сајма књига!

Сад ми жао што не чух шта је одговорила на питања о Сајму, писцима, шта чита? Искрено, тад нисам ни знала ко је та персона а сад видим да има значајну биографију такорећи, маркирану.

Није се њој чудити, она само ради свој посао али оне који од ње праве маскоту Сајма књига, треба привести у Стразбур на Међународни суд части и никад их не пустити на слободу а за казну да пишу књигу под насловом “ Значај Т.Ајфон за књижевност савременог доба“.

MD MONTEL