Новалић, Солак и Хоџић преноћили у СИПА-и

Kolubara

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, као и директор фирме „Сребрена малина“ Фикрет Хоџић након вишесатног саслушања због случаја у вези с набавком 100 респиратора из Кине за ФБиХ, задржани су у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Источном Сарајеву гдје су и преноћили.

Сва тројица би данас требала бити предата у надлежност Тужилаштва БиХ. За сада није познато има ли и хоће током рада на предмету “Респиратори” бити још осумњичених особа – посебно након вечерашњих саслушања, односно изјава.

Тужилаштво БиХ запримило је средином маја стручно вјештачење у оквиру предмета ”Респиратори“. У ранијем саопштењу Тужилаштва БиХ наводи се како су сви респиратори у предмету лоцирани, евидентирани и извршено је стручно вјештачење.

„У налазу вјештака утврђено је да набављени вентилатори не посједују ни минимум потребних битних карактеристика за адекватан третман пацијената у јединицама интензивне терапије, међу које спадају пацијенти обољели од КОВИД-19. Дакле, није препоручено кориштење ових вентилатора у јединицама интензивне терапије“, навели су раније у саопштењу.

Речено је како је тим тужилаца Тужилаштва БиХ, од почетка рада на предмету, 4. маја ове године, када је тужилаштво преузело предмет, подузео цијели низ потребних радњи, на утврђивању свих околности ове набавке и интензиван рад се свакодневно наставља.

Путем института Међународне правне помоћи, прибављени су и прибављају се сви потребни подаци и информације о предметној набавци, врше се вјештачења и прегледи документације и тужитељски тим је у свакодневном и сталном контакту с полицијским и сигурносним агенцијама с којима ради на предмету.

Тужилаштво БиХ о проведеним активностима ће благовремено и тачно информирати јавност.

Извор: Н1

MD MONTEL