БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

осланици брчанске Скупштине данас ће наставити пре петнаест дана прекинуту 63. редовну седницу која је заустављена код расправе о изменама и допунама Закона о подстицајима у привреди. Поред тога предвиђена је и расправа о давању сагласности на ревидирани Пословни план ЈП „Путеви Брчко“, а очекује се и анализа детаљне Информације о паралелно покренутим процедурама за набавку два ЦТ апарата, која треба бити достављена од стране менаџмента ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“. Седница ће бити одржана у великој сали Дома културе, а почетак је заказан за десет сати.

елегација ЕУ и шефови мисија држава чланица ЕУ у БиХ поручили су да од власти из целе БиХ очекују да правилно истраже и покрену поступке пред надлежним судовима у случају било каквих сумњи о злоупотреби средстава у процесу јавних набавки, укључујући и оних за време одговора на епидемију вируса корона. Они истичу да је независност тужилаца и судија од суштинског значаја и да се она мора обезбедити. „Претње и притисци на полицију и тужиоце су неприхватљиви“, истиче се у заједничкој изјави.

редседник Високог судског и тужилачког савета БиХ Милан Тегелтија отвориће данас дводневну седницу овог тела закључцима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. На дневном реду првог дана седнице уврштени су извештај директора Секретаријата ВСТС-а, нацрт средњорочног плана за период 2021–2023. годину, као и реформски програм ове правосудне институције. Усвајањем треће фазе пројектног предлога „Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ“, биће окончан први дан седнице.

генција за истраге и заштиту БиХ , заједно са другим надлежним институцијама и полицијским агенцијама, укључена је у истрагу поводом претњи упућених главном тужиоцу Тужилаштва БиХ Гордани Тадић и њеној породици, потврдио је Срни портпарол Сипе Лука Миладиновић. Он је навео да је ова агенција јуче обавештена од Дирекције за координацију полицијских тела о овом случају и да су активно укључени у истрагу. „Сипа предузима све мере из своје надлежности с циљем откривања починилаца тог дела“, рекао је Миладиновић.

кономски пад због пандемије вируса корона могао би до краја ове године гурнути до 86 милиона више деце у сиромаштво, што је повећање од 15 одсто, наводи се у новој анализи коју су објавили организација „Спасимо децу“ и УНИЦЕФ. У анализи се истиче да би, без хитних мера за заштиту породице од финансијских тешкоћа проузрокованих пандемијом, укупан број деце која живе испод националне границе сиромаштва у земљама са ниским и средњим приходима могао до краја године да достигне 672 милиона. Готово двије трећине ове деце живи у субсахарској Африци и јужној Азији.

MD MONTEL