Летовање у Шумадији: Од српске Тоскане до легенди Рудника

JP Putevi Brcko

Шумадију зову срцем Србије, између осталог, јер се у насељу Пчелице, код Крагујевца, налази географски центар наше земље. Међутим, ако одлучите да лето проведете у овој области, препознаћете и много других разлога.

Шумадија је име добила по непрегледним, густим храстовим и буковим шумама, које су некад прекривале ову област. Данас су њен главни туристички потенцијал прелепе планине погодне за спорт и рекреацију, села која чувају традицију и важни културно-историјски споменици.

Крагујевац

Ако сте за базу изабрали Крагујевац, искористите прилику да обновите историју наше земље. Спомен парк “21. октобар” изграђен је у сећање на жртве стрељања у Другом светском рату, са уметнички обликованим споменицима, од којих су најпознатији “Споменик стрељаним ђацима и професорима” и “Споменик бола и пркоса”. Прва крагујевачка гимназија уједно је и прва гимназија у Србији – основана је 1833. године, а данас се налази у здању из 1887, једној од најлепших зграда у граду. Амиџин конак је једина преостала заоставштина из комплекса дворских здања из времена кнеза Милоша Обреновића. Стара скупштина изграђена је 1859. године у порти Старе цркве и у њој су донете веома значајне одлуке које су трајно утицале на будућност српског народа.

Ипак сте имали на уму неки лакши летњи провод? Сунчање, купање, зезање?

Језеро Шумарице је супер за купање и забаву, са уређеном плажом дугом 800 м, шеталиштем, теренима за одбојку… Изнад плаже се налази и Авантура парк за децу, али и одрасле (цена улазнице са опремом и инструкторима је 300 динара, а полигон за најмлађе је бесплатан), са зип лајном преко језера (цена вожње је 500 динара). Језеро Бубањ је више за мирнију варијанту, шетњу и риболов, а на Грошничком језеру, као првој зони санитарне заштите, забрањене су све активности као што су купање, пецање или камповање, али је једно од омиљених места излетника. Пливачима су на располагању и отворени (и затворени) базени, улаз је 100-200 динара, а организује се и ноћно купање.

Чежњу за морем могао би да ублажи и акваријум у Крагујевцу, први јавни акваријум у Србији, који у 400 акваријума представља живи свет вода из свих делова планете (улаз је 100-200 динара), а у Ботаничкој башти, која се простире на више од 18 хектара, засађене су биљке Азије, Европе и Балкана.

Љубитељима активног одмора Туристичка организација Крагујевца препоручује првенствено планинарење, будући да је Крагујевац, у долини Лепенице, оивичен обронцима Гледићких планина, Црног врха и Рудника. Више планинарских клубова делује у овим крајевима и готово сваког викенда организују акције. Коњички спорт у Крагујевцу има дугу традицију, а ергеле, коњички клуб, па чак и сеоска домаћинства излазе у сусрет и почетницима и искусним јахачима.

Кад смо код села, много их је у крагујевачкој општини која имају савршене услове за сеоски туризам, цене су приступачне, а домаћини припремају јела од намирница са свог имања. Уз фину храну иде и фино вино, а ако знамо да у Крагујевцу делује и Вински витешки ред Шумадије, винопије заиста имају чему да се радују.

Јефтинији смештај у Крагујевцу кошта око 20 евра по ноћи, а цена расте зависно од услуге.

Смедерево

Летовање у Смедереву има неколико добрих страна – Београд је прилично близу, има где да се брчка, али има и шта да се обиђе.

Мада је некад дужином обале Дунава у Смедереву било нанизано неколико занимљивих плажа, данас ниједна није уређена, тако да су главна купалишта Шалиначко језеро, с уређеном плажом, и Градски базен (улаз је 100-200 динара). Шалиначко језеро се налази у селу Шалинац, у “пакету” са Шалиначким лугом, једним од последњих остатака некада распрострањених лужниково-јасенових шума. Близу је и излетиште Југово с бројним спортским теренима, дечијим игралиштима, као и спортским базеном.

Као главна туристичка атракција намеће се велелепна Смедеревска тврђава из 15. века, коју је подигао Деспот Ђурађ Бранковић и која је била седиште српске Деспотовине. Троугластог је облика и састоји се из Великог и Малог града (улазнице су 60-120 динара, обилазак с водичем 500-1.000 динара). Програм обиласка Смедерева укључује и Музеј Смедерева (улаз је 100 динара), главни градски трг (Храм св. Георгија, Споменик палим борцима, Галерија савремене уметности, зграда Гимназије…), цркву “Успења Пресвете Богородице”, летњиковац династије Обреновић, “вински град” и познате винарије…

Из Смедерева не треба отићи без литра квалитетне “смедеревке”, а у ресторанима препорука иде уз рибље специјалитете (смуђ на смедеревски начин), сармице од листа винове лозе, смедеревску штрудлу, савијачу од грожђа… А ако сте већ у боемском тренингу, ноћење у неким од вила с најлепшим погледом кошта од 10 до 35 евра.

Аранђеловац, Топола и Опленац

Туристичке агенције често праве излете којима у низу обилазе Аранђеловац, Тополу и Опленац, али у сваком од тих места може квалитетно да се проведе и неко дуже време. Посебно лети.

Аранђеловац, на пример, може да понуди прави летњи одмор, уз купање у Гарашком језеру и популарном базену и рекреацију на теренима за одбојку на песку и мали фудбал. Летња атракција је и велики аква парк који се налази у склопу хотелско-туристичког комплекса Извор, са три базена, 12 великих тобогана, дечијим атракцијама… Оне који су више за планину, зове Букуља, планина вулканског порекла обрасла буковом, грабовом и храстовом шумом, с чијег врха поглед пуца на Рудник, Сувобор, Маљен, Овчар, Каблар, Космај, Авалу, Гружанске планине и Поморавље. Пењачке стазе су лепо обележене, тако да вам за ту туру није неопходан водич, а у повратку направите предах у велелепном Парку Буковичке бање.

Не морате да ходате, можете и да јашете (сат времена теренског и туристичког јахања је 2.000 динара), а Коњички клуб Аранђеловац организује неколико узбудљивих тура до најпознатијих туристичких атракција у околини – језера Гараши, Осматрачнице на Букуљи, Манастира Светог Архангела Михаила у Брезовцу… Од важних туристичких тачака Аранђеловца, треба поменути и пећину Рисовачу (улаз је 200 динара), као и оближњи Орашац, место где је пала одлука о подизању Првог српског устанка, а Карађорђе Петровић проглашен за врховног вожда.

Трагом Карађорђа лако се стиже и до Тополе и Опленца. Али шта ту још можете да радите осим да обилазите заоставштину, споменике и задужбине Карађорђевића?

Можете да се упутите путем вина, ови крајеви су познати по добром вину, а има тура којима пратите процес од винограда до дегустације. Можете да обиђете и неки од манастира у околини и успут уживате у природи. На крају, можете да се прикључите некој сеоској породици и упознате њен начин живота – више од 30 околних села маме туристе домаћом кухињом, традицијом, славним мештанима… Смештај се у тим крајевима може наћи и за мање од 10 евра, а искуство ће сигурно бити незаборавно.

Рудник и Горњи Милановац

Рудник је највиша планина Шумадије, са Цвијићевим врхом висине 1.132 м, а због изузетних климатских услова проглашен је за ваздушну бању. Рудник се истражује “стазама здравља”, а за планинаре, осим Цвијићевог врха, посебно привлачи стрма вулканска купа Острвица, на чијем се врху налазе остаци утврђеног града, за који се претпоставља да потиче још из античког периода. По легенди је у овом утврђењу умрла Јерина, жена деспота Ђурађа Бранковића, због чега се утврђење и зове Јеринин град.

Још много легенди чува Рудник, који је препознат као извор рудних богатстава још у античко доба, а на њему су поред старих рударских окана, пронађени и остаци римског храма посвећеног богињи Мајци земље. На самој планини извире и мноштво река, а за ову годину је најављена и изградња базена.

У међувремену, купачима је на располагању градски базен у Горњем Милановцу. Успут можете да обиђете и чувену Норвешку кућу, спој викиншког брода и традиционалне српске брвнаре, настао у знак традиционалног пријатељства између Милановчана и Норвежана.

Сеоски туризам цвета у овом крају, а гости могу да уживају у специјалитетима традиционалне српске кухиње, чистом планинском ваздуху, дугим шетњама, планинарењу, вожњи бицикла, као и обиласку културно-историјских знаменитости. Једна од битнијих је и Таково, у којем је Милош Обреновић подигао Други српски устанак – “Таковски грм” је историјски комплекс на простору од неколико хектара, са споменицима у сећање на Други српски устанак.

Ноћење у етно селима овог краја може да се обезбеди и за 6 евра, а за 20 можете да изнајмите целу кућицу.

Краљево и Врњачка бања

Краљево се налази у централном делу Србије у котлини између шумадијских, старовлашких и копаоничких планинских масива, и на ушћу три реке: Ибар, Западна Морава и Рибница. Осим на рекама, Краљевчани се лети купају и на бројним базенима у граду и околини – градски се налази непосредно уз градску плажу, у селу Самаила ради велики аква парк и комплекс базена, Мељанички базен смештен је на обронцима Гоча… За авантуристе су могућности безбројне – на планинама и рекама, на дивљим теренима, чак и на небу.

Тамошња планинарска удружења повешће вас на Голијску трансферзалу, Жарачку трансферзалу, стазама здравља на Гочу, Гледиц́ким планинама, Троглавом, Студеном планином, Столовима… У последње време развијају се и нове дисциплине – планински бициклизам, кањонинг и посебно скy руннинг. Постоји неколико идеалних полетишта и терена за параглајдинг на планинама Столови, Голија, Радочело и Троглав, а над Краљевом можете летети и спортским авионима, који су већ дуго део туристичке понуде града.

Један од начина да се ужива у природи ове регије је и вожња теренским возилима или квадовима, кроз дивље пределе, као и јахање, вожња чезама и кочијама. Ибар је са својим буковима и брзацима идеалан за рафтинг, кајак и кану, а позната је стаза Бук Грмчић, где се одржавају кајак-такмичења на дивљим водама. Постоји неколико рафтинг тура, а једна од најлепших је излет од Ушћа до Маглича дуг 30 км.

Ибарску клисуру зову и Долином векова, због прожимања историје, традиције са митовима и легендама, и у њој ћете наћи бисере српске културе.

Бајковито путовање иде од “окамењене шуме”, преко лековитих вода Матарушке, Богутовачке и Јошаничке бање, до чудотворног извора Светог Саве у Одмењу и манастира Градац, једине задужбине Јелене Анжујске. Према легенди, Урош Први ју је толико волео да је читаву долину засадио јоргованом да би се осец́ала као у родној Прованси – и даље цветају, а Долину векова неки зову и Долином јоргована. Урош И је вероватно подигао и тврђаву Маглич, данас најочуванију средњевековну тврђаву.

Студеница је задужбина великог жупана Стефана Немање, а његови синови, Свети Сава и Стефан, подигли су Жичу као будуц́е седиште српске цркве. У овим крајевима својеврсне атракције су и поџемна црква, цркве брвнаре, Ибарске прелетнице – цркве које су преко ноц́и “прелетале” из села у село или чак са једне на другу страну Ибра.

Љубитељима сеоског туризма препоручује се Рудно, надомак манастира Студеница и Градац, и Лопатница, надомак манастира Жича и средњовековне тврђаве Маглич. Апартмани у тим крајевима коштају 15-35 евра, а за 50 евра по ноћењу можете бити смештени у кућици с приватном плажом, доручком у башти…

А љубитељи ноћног живота нек се упуте у Врњачку Бању, парти престоницу овог краја, где се и ове године упркос свему одржава Ловефест. Мост љубави, Замак културе, Јапански врт, Римски извор – само су неке важне тачке у туристичкој понуди овог градића.

Извор: нова.рс

MD MONTEL