Скуп против полицијског насиља у Паризу, нереди између демонстраната и полиције

KOLUBARA Brčko

Око 20.000 људи који осуђују полицијско насиље окупило се испред суда у Паризу, али су на крају скупа избили нереди између демонстраната и полиције, јавила је француска телевизија БФМТВ.

Полиција је интервенисала сузавцем да би растурила скуп пошто су демонстранти гађали полицију каменицама. Интервенисали су и ватрогасци јер су запаљени контејнери за ђубре.

Повод за париски скуп су протести у САД против полицијске бруталности, а организовао га је одбор за подршку породици Адаме Траореа, 24-годишњег Афроамериканца који је 2016. године умро после привођења.

“Данас то није борба породице Траоре, већ борба свих нас. Данас када се боримо за Џорџа Флојда (Афроамериканца убијеног у САД), боримо се за Адаму Траореа”, изјавила је Аса Траоре, његова сестра на скупу током којег су демонстранти скандирали “Побуна” и “Цео свет мрзи полицију”.

Аса Траоре је рекла да је оно што се дешава у САД “одјек онога што се дешава у Француској”. Подсетила је да је њен брат Адама 19. јула 2016. године умро у једној касарни на периферији Париза, два сата после хапшења.

Та афера, која се претворила симбол полицијског насиља, постала је “бојно поље” стручњака. Прошле недеље је судска експертиза одбацила одговорност жандарма, док је данас објављен други извештај који је направљен на захтев породице и у којем се доводи у питање техника жандармерије приликом привођења.

Скуп је одржан упркос забрани париске полицијске префектуре због санитарних мера против ширења коронавируса, али и због страха од евентуалних нереда. Полицијски префект Париза Дидије Лалман је пре скупа рекао да полиција није ни насилна ни расистичка.

Слични скупови одржани су у Марсеју и Лилу.

MD MONTEL