БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

осланици брчанске Скупштине анализирали су Информације о кадровсим и техничким ресурсим Јавне здравствене установе. Оцена је да стање у здравству није задовољавајуће, упркос финансијској и свакој другој подршци од стране Скупштине Дистрикта. Фокус је био на набавци два идентична ЦТ-е апарата, где је ситуација оцењена недопустивом, а кривци за њу су тражени у брчанској Влади, али приоритетноно и у менаџменту ЈЗУ. Усвојен је закључак којим се од УО ЈЗУ захтева детаљна Информација о Плану кадровских потреба са акцентом на секундарну здравствену заштиту и информација о предузетим радњама на утрошку капиталног буџета код набаве медицинске дијагностичке опреме. Од ЈЗУ и ресорног одељења Владе тражи се процена евентуалних последица обуставе набаве ЦТ-е апарата, али и новчаних издвајања за прегледе наших осигураника на ЦТ-у, те магнетној резонанси унутар и ван Дистрикта.

Суду БиХ данас ће почети суђење бившем министру сигурности и актуелном посланику у Посланичком дому ПС БиХ Драгану Мектићу и то више од пола године наког што је против њега подигнута оптужница. Крајем децембра 2019. године против Мектића као министра сигурности Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу, а заједно с њим се терете Игор Голијанин у својству шефа његовог кабинета, Самир Агић као помоћник министра и Един Гараплија као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија ИНЗА Сарајево за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је финансирала Делегација Европске уније у БиХ. Тиме је, према тврдњама Тужилаштва БиХ, причињена укупна штета од 244.764 КМ.

Клиничком центру Универзитета у Сарајеву тестирано је 259 узорака на коронавирус од чега је потврђено нових 12 позитивних случајева, потврдила је директор КЦУС-а Себија Изетбеговић. Како је прецизирала, од 12 нових случајева констатованих на подручју ФБиХ, 11 их је из Тешња, а један из Сарајева. Тако је у Тешњу нажалост настављен континуитет потврђивања нових случајева заражених. Уз нових 11 случајева број заражених у овом граду, који је постао ново жариште у БиХ, је 93. Након дужег времена поново је потврђен један случај заразе коронавирусом у главном граду БиХ. Последњи случај заразе евидентиран је 16. маја.

ласти Мексика регистровале су рекордна 1.092 нова смртна случаја од вируса корона у једном дану, што је први пут више него у САД. Латинска Америка је током последњих неколико седмица постала глобално жариште оболења КОВИД-19. Бразил је јуче известио о рекордном дневном броју жртава у овој земљи. Мексичке власти раније су прогнозирале да ће епидемија бити на врхунцу почетком маја и почеле су да отварају аутомобилску индустрију под притиском из САД због ланца снабдевања америчких компанија. Реализација плана о додатном ублажавању мера социјалног дистанцирања за сада је одгођена, пошто је јасно да зараза није почела да опада. У Мексику је током претходног дана регистровано 3.912 нових случајева заразе.

MD MONTEL