Врбовање дјеце на интернету, у РС нестало шесторо дјеце

JP Putevi Brcko

Из МУП-а РС наводе да, као чланица Међународне организације „Амбер Алерт Јуроп“ (,Amber Alert Europe’’), поводом 25. маја, Међународног дана нестале дјеце, провели су кампању #НемојБитиЛакПлијен (#DontBeAnEasyCatch), чији је циљ да образује дјецу, нарочито тинејџере о врбовању на интернету.

Ову превентивну кампању, која се састоји од анимираног видеа у којем су дјеци дати вриједни савјети, осмислили су чланови Мреже полицијских експерата за нестале особе особе (Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP).

Како наводе стручњаци ове мреже „још увијек не постоји свијест о врбовању на интернету“.

“Пажња је често усмјерена на опасности из спољног свијета док дјеца једнако могу бити изложена безбједносним ризицима када су код своје куће и кад су укључена у активности на интернету. Нарочито сада, када дјеца више него икада проводе вријеме на интернету, важно је подићи свијест о овом проблему и дати дјеци неопходне смјернице како би се заштитили од предатора на интернету”, сматрају полицијски стручњаци.

Из полиције су позвали све да на релевантним друштвеним мрежама/платформама дијеле едукативни видео који јесте примјер класичног врбовања малољетника на интеренету.

Извор: Мондо.ба

MD MONTEL