Зашто је Перхан дигао руку на себе

JP Putevi Brcko

Глумац Давор Дујмовић, назаборавни Перхан из филма Емира Кустурице “Дом за вјешање”, 31. маја 1999. године дигао је руку на себе. Са само 30 година Давор је окончао свој живот вјешањем у Новом Месту у Словенији.

Савршен за Мирзу

Улогу која је обиљежила његов кратки живот добио је случајно. Ишао је у други разред музичке школе и након наставе одлазио је до оца који је радио на пијаци Маркале.

Једном приликом је свратио на сок у оближњи ресторан, у којем су били Емир Кустурица и његов асистент, који је питао Даворовог оца може ли његов син учествовати на аудицији за филм “Отац на службеном путу”. Он је пристао, а испоставило се да је Давор савршен за улогу Мирзе.

Иако прозван великим глумачким талентом, Академију сценских умјетности није уписао. Како је изјавио 1996. године, није никад ни покушао, јер му је то било глупо након 800 сати проведених пред камером.

Са 18 година феноменално је одиграо Перхана, након којег је проглашен за једног од пет најбољих глумаца у Европи. Свјетски критичари упоређивали су га с Дастином Хофманом (Hoffman).

Одлазак дјевојци

Почетком несрећних деведесетих година, тврдило се из његовог окружења, постао је зависан о хероину. Неколико пута покушао се лијечити, али безуспјешно.

– Оно што доноси хероин не бих пожелио ни најгорем непријатељу. У почетку је било “ја сам мал’ па сам радознао’”, али радозналост се у овом случају плаћа зависношћу – бројни медији својевремено су пренијели Даворову изјаву.

Почетак рата дочекао је у родном Сарајеву, али након неколико мјесеци одлази у Београд. Послије завршетка рата сели у Бању Луку, а затим одлази у Словенију, тадашњој дјевојци. Али, депресија је била јача од његове жеље за животом. Није вјеровао у судбину и назвао ју је случајношћу.

Шта кажу непознати људи

– Најчешће ме непознати људи на улицу зову Мирза или Перхан. Али, пошто сам у међувремену играо у више пројеката, тумачио доста ликова, многи се збуне и кад ниједног имена не могу да се сјете, кажу за мном – Азра! – испричао је својевремено Дујмовић.

Чистачица му откључавала школу

Дујмовић је говорио да је он у суштини музичар. Родитељи су га уписали у музичку школу, гдје се одлучио за клавир. Говорио је да су били сиромашни да купе клавир, али његова мама је била добра с чистачицом, која му је ноћу откључавала учионицу и ту је вежбао, пише аваз.ба

MD MONTEL