Летовање у источној Србији: Места која су лепа као у бајци

JP Putevi Brcko

Источна Србија се може похвалити читавим спектром природних феномена и атракција које привлаче туристе и авантуристе, непредвидива је и узбудљива, а боравак у њеним крајевима могао би да се испостави као акција живота.

Врела тиркизне боје воде, необични водопади, археолошка налазишта, пећине и кањони, језера и мистериозне планине – за љубитеље активног одмора источна Србија је рај, а нуди варијанте и за оне који би само да прилегну на неку лепу плажу, а после уживају у финим укусима. Представљамо вам неколико добрих места за летовање у овим крајевима.

Сребрно језеро, Голубац, Ђердап

Сребрно језеро код Великог Градишта, настало од речног рукавца Дунава, често се рекламира као “српско море”, а тако и функционише – плажа је уређена, с кафићима, педалинама, аква парком, спортским теренима, а у понуди су и једрење, скијање и вожња кајаком. Додуше и цене смештаја су као на мору, око 20 евра по ноћењу у приватним апартманима, у хотелима и до 100, па се као најповољнија варијанта испоставља камп, у којем се место за шатор наплаћује 1.200 динара по ноћи (уз боравишну таксу од 80 динара по особи).

Међутим, и за оне који воле да истражују, Сребрно језеро је добра полазна тачка – у близини се налази ушће реке Пек, познато по свом обрнутом току у време високог водостаја; близу је и тврђава Рам, која лежи на стени која се пружа ка Дунаву и једна је од најстаријих тврђава у Србији; организују се посете Лепенском виру (улазнице су 250-450 динара) и Виминацијуму, некадашњој метрополи римске провинције Горње Мезије (улазнице су 400-600 динара); а релативно близу су и Голубац и Ђердап…

Тврђава Голубачки град, са својих 10 кула, смештена је на високим и стрмим литицама, на самом улазу у Ђердапску клисуру. Не зна се и даље ко ју је подигао, кроз векове је била важна мета освајача, а први пут се помиње 1335. године. Голубац своје туристичке потенцијале развија и у правцу спортова на води (Дунав је управо у том делу најшири, а Ђердапско језеро је идеално за спортове на води), као и верског туризма (за манастир Тумане у Голубачкој долини се везује више предања о Милошу Обилићу), а у летњем периоду нуди и садржаје као што су Сајам Дунава, Голубачки котлић уз активан одмор у природи за планинаре, пецароше, бициклисте, шетаче…

Свакако, за љубитеље природе Национални парк Ђердап је главна дестинација тог дела Србије. Простире се од тврђаве Голубац до античког утврђења Диана, као највећи национални парк у Србији, са својом грандиозном Ђердапском клисуром састављеном од четири котлине и четири клисуре у наизменичном низу. Парком пролази неколико узбудљивих бициклистичких рута, као и више уређених пешачких стаза које су у режиму заштите првог степена и посета је организована и уз обавезну пратњу. У тој бујној шуми над Дунавом опстаје преко 1100 биљних врста, а од животиња се могу срести медвед, рис, вук, шакал, штекавац, сова ушара, црна рода… Осим Голубачке тврђаве, на подручју Националног парка Ђердап се налазе и многи други значајни културно-историјски споменици, међу којима и чувени Лепенски вир чији су заштитни знак склуплтуре људи са риболиким главама, Трајанова табла из 101. године нове ере – натпис урезан на исклесаној стени…

Деспотовац и Жагубица

Фотографије чудесних врела тиркизне боје оживљавају пред свима који се упуте у Жагубицу, уоквирену планином Бељаницом са јужне стране, деловима Кучајских планина на истоку, Хомољским планинама на северу и врховим Горњачких планина на западу. На месту где се Бељаница спушта у Хомољску котлину, налази се врело Млаве, а у долини Крупајске реке, лежи скривено Крупајско врело, чија је вода до 6 метара дубине потпуно прозирна. Ронилачким истраживањима је откривено да је врело дубоко чак 70 метара и препуно тунела некадашње пећине. Познато је и Суводолско врело, као и извор реке Бук која се сурвава креирајући импресиван водопад.

Међу споменицима културе се посебно истиче средњовековни манастир Горњак, задужбина кнеза Лазара, изграђен у 14. веку, као и Тршка црква, која је према предању изграђена још у 9.веку. Специјалитети овог краја су сиреви, пекмези, ракија траварица са 14 лековитих биљака, и надалеко чувен хомољски мед.

С друге стране, планину Бељаницу и Кучајске планине, Жагубица дели с Деспотовцем. Парк природе Кучај-Бељаница највећи је ненасељени простор у Србији и вечити изазов за планинаре и авантуристе. Водопад Прскало на обронцима Кучаја једно је од чуда природе – изгледа као велика камена скулптура с танким млазом воде који пада са најистуреније ивице на врху. Извор Велико врело и водопад Велики бук (Лисине), који је с висином од 25 м дуго сматран највишим у Србији, природне су атракције у подножју планине Бељанице.

У подножју Бељанице и Кучајских планина, ушушкале су се и “три Ресаве”, као најпознатије туристичке тачке овог краја – река, пећина и манастир. Ток Ресаве пролази кроз густу букову шуму Винтовачу, пробија се кроз кањоне, упија у себе околне речице… Ова река позната је и по пастрмкама, што довољно говори о квалитету воде, која је, с друге стране, за многе превише хладна за купање. Ресавска пећина, коју годишње посети око 50.000 људи (улаз је 300-350 динара), прва је уређена пећина у Србији, са својим необичним дворанама и пећинским украсима. Манастир Манасија (или Ресава), задужбина Деспота Стефана Лазаревића, један је од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе, са својом легендарном ресавском школом…

У селима око Деспотовца ноћење може да се нађе и за мање од 10 евра, а препорука је да у тим крајевима пробате погачу испод сача, бељанички сир и кајмак, проју, бељаничко јагње на ражњу, свежу пастрмку на жару.

Бор и Борско језеро

Борско језеро је једно од омиљених излетишта грађана источне Србије, окружено пропланцима, четинарима, пашњацима. Температура воде је током лета око 25 степени, што је идеално за купање на некој од плажа, а најпопуларније су Главна плажа, Тропски бар, Савача и плажа у Кампу. Посетиоцима су на располагању бројни спортски терени (за кошарку, фудбал, рукомет, одбојку, тенис и одбојку на песку), могу се изнајмити чамци или испробати други спортови на води, а за активне туристе предвиђени су и програми који укључују параглајдинг, посете спелеолошким објектима, планински бициклизам…

Апартман на плажи коштаће вас 25-40 евра по дану, али у неком од околних сеоских домаћинстава можете преноћити и за 5-6 евра по особи. А успут обићи и друге атракције овог краја.

За почетак вреди обићи сам град Бор, макар због Зоолошког врта (карте су 100 динара), чији је амбијент прилагођен природном станишту животиња, а главна звезда бели лав Душан. У Брестовачкој бањи треба видети Хамам (турско купатило), Конак кнеза Милоша и Дворац кнеза Александра Карађорђевића. Оближњи Црни врх можда је интересантнији зими због скијања, али и лети привлачи бујном шумом црног бора и пењачким изазовима (Планинарско смучарско друштво Црни врх – Бор), а Голи крш и врх Стол, смештен на 1.155 м надморске висине и важи за један од изузетно лепих видиковаца источног дела наше земље.

У непосредној близини града Бора је смештено и село Злот, чувено по Злотским пећинама, од којих је Лазарева свакако најпознатија. Одмах до Лазареве пећине, почиње Лазарев кањон – један од најимпресивнијих елемената рељефа у Србији, који је у најужем делу широк тек 2-3 метра, а дубок чак 500 метара…

Ртањ и Сокобања

Сокобања се промовише као “зелено срце Србије” окружено планинама. Термалне воде, ружа ветрова и ваздух богат кисеоником чине боравак на том месту лековитим, а списак атрактивних локација протеже се у бескрај. Заједно с легендама које им дају додатне димензије.

Таква је на пример прича о несрећној љубави Жупана, сина владара Врмџанског града, и Лептерије, ћерке тадашњег владара Сокограда – очеви су им били у рату, па су покушали да побегну заједно, али су их ухватили. Лептерија је погубљена и њено име данас носи једно од најпопуларнијих излетишта Сокобање, а Жупан је од туге скочио у најдубљи вир Моравице – његово име носи најпознатија плажа на овој реци.

Има Сокобања још много привлачних излетишта и лепих плажа – Теснац је место где је Моравица најужа и идеална за скокове, “6 каца” је омиљено купалиште младих, а плажа Џентлмен је за мирније купаче, понекад и нудисте. Неки се купају и на Бованском језеру, а аква парк Подина (дневна карта је 350-450 динара) обећава целодневну забаву у базенима за целу породицу.

За оне који планирају активни одмор, Сокобања руши предрасуде о бањском туризму као лаганом и резервисаном за људе са здравственим проблемима – у понуди су адреналински спортови попут параглајдинга са стазе на Озрену, слободно пењање на вештачкој стени у Врмџи, једрење на Бованском језеру…

Већина туриста не пропушта освајање Сокограда, а планинарима су посебно интересантни Озрен и Ртањ. Озрен мами парове “каменом љубави”, на коме су се наводно волели хајдук Вељко и Чучук Стана и на који треба стати за вечну љубав, а љубитеље природних атракција водопадом Рипаљка, који је прво заштићено природно добро у некадашњој Југославији (од 1949.) и највиши водопад у овим крајевима с висином од 40 м.

Ртањ, највећа мистерија од свих српских планина, привлачи путнике из целог света да провере да ли је природни феномен, древна пирамида или дело ванземаљаца. Највиши врх је Шиљак, висине 1.565 метара, а посебно су узбудљиви ноћни успони темпирани тако да се на врху дочека спектакуларно свитање.

Што се тиче смештаја у Сокобањи, зависно од категорије, цене су од 10 до 90 евра по ноћењу.

Стара планина и Пирот

Стара планина је посебно актуелна у последње време звог изградње мини хидро-електрана у заштићеној зони парка природе, па је можда прави тренутак да се упутите на лице места и схватите зашто се људи толико боре за очување њених екосистема. Стара планина спада не само у флористички најбогатије делове Србије, већ и Европе – ту живи више од 1.200 врста биљака, од чега је 115 ендемичних врста. Стара планина станиште је за око 150 врста птица гнездарица, 30 врста сисара, шест врста водоземаца, 12 врста гмизаваца и 26 врста риба.

Највиши врх је Миџор, на надморској висини од 2.169 метара, а један од најлепших крајолика је природни резерват Бабин зуб. Има ту још пространих планинских падина и пашњака који изгледају као из бајке, а водопади Пиљски скок и Бигар заузимају друго и треће место највиших водопада у Србији.

Током лета, на Старој планини се одржавају такмичења параглајдера, као и такмичења у планинском бициклизму, а одлични су услови и за алпинизам и планинарење – неколико је интересантних тура које организује планинарско друштво Бабин зуб из Књажевца, али и друга планинарска удружења из целе земље.

У планинским домовима можете преноћити за 20-30 евра по особи, у приватним домаћинствима и за 10-15. У сваком случају, не пропустите да пробате белмуж, специјалитет овог краја, направљен од сира и кукурузног брашна, јела испод сача, сармице у липовом листу, пихтије од боба…

Део Старе планине који се протеже кроз Србију припада општинама Зајечар, Књажевац, Пирот и Димитровград, па ако одседате у неком од ових места, боравак може бити и много јефтинији. На пример, у Пироту је просек цена за најбоље оцењене апартмане 20 евра.

А у Пироту се има још тога и обићи и пробати. Гурмани већ знају за чувене пеглане кобасице и пиротски качкаваљ, пиротски ћилими су бренд за себе, а међу културно-историјским знаменитостима које привлаче пажњу су утврђење Пиротски или Момчилов град, камено село Гостуша, као и Завојско језеро које под водом чува причу о потопљеном селу Завој…

На неких тридесетак километара од Пирота налази се и кањон Јерме, који са својим стрмим ивицама подсећа на филмове о Дивљем Западу, манастири Поганово и Суково, бројне пећине и Ватрено језеро.

Извор: нова.рс

MD MONTEL