Институције културе у Брчком након дуже паузе обнављају рад

JP Putevi Brcko

Ублажавање мјера превенције ширења вируса COVID-19 већ се одражава на свакодневни живот у Брчком. Удружења грађана и инститиције културе након паузе од неколико мјесеци обнављају своје активности.

Кустос Умјетничке галерије у Брчком Соња Ђуровић изјавила је за Фену да је Галерија у протеклом периоду била затворена за посјетиоце. Након тромјесечне паузе Брчаци ће у сриједу, 10. марта бити у прилици присуствовати отварању изложбе слика Жељана Павића, академског сликара из Ријеке, која носи назив “Испод површине”.

Предсједник ХКД “Напредак” подружница Брчко Дистрикт фра Мирко Јосић каже да су активности Напретка у протеклом периоду биле сведене на минимум, али већ 17. јуна у згради ХКД “Напредак” биће организовано књижевно вече посвећено пјеснику Антуну Бранку Шимићу.

Предсједник СКД “Просвјета” у Брчком Драган Томић истакао је да “Просвјета” своје активности и даље организира строго поштујући наредбе Кризног штаба па традиционална манифестација “Видовдански дани културе” ове године неће бити организовани, а самим тим ни популарна смотра фолклора која је реализирана у оквиру ње.

“Просвјетини фолклорни ветерани ће у току љета имати нека гостовања па ће ускоро почети са пробама, док ће рад са млађим полазницима још сачекати. Све вријеме пандемије радила је “Просвјетина” библиотека и занимљиво је да је и у том времену значајан број читалаца посуђивао књиге”, казао је Томић.

Рад “Препородових” секција у протекла три мјесеца био је у потпуности обустављен, а у складу са мјерама Кризног штаба нису организирани било какви културни догађаји који подразумијевају окупљање публике. Изузетак је био комеморативни скуп поводом смрти књижевника Бекима Сејрановића који је организовао БЗК “Препород” Брчко у сарадњи са БЗК “Препород” у БиХ.

Извор: бхрт

MD MONTEL