Др Кравић: Након ублажавања мера видите да се повећао број заражених

JP Putevi Brcko

Директор Опште болнице „Прим. др Абдулах Накаш“ Сарајево Златко Кравић говорио је за Н1 о случајевима заразе корона вирусом у тој болници.

„Прво је једна медицинска сестра била позитивна; није се добро осећала, имала је температуру и респираторне проблеме. Ми смо је по правилима болнице одмах тестирали и она је била позитивна. То нам је био знак да тестирамо цело Педијатријско одељење и након тога је још једна медицинска сестра била позитивна. Све је почело највероватније са мајком једног детета које је било хоспитализирано на нашој клиници од 29. маја до 4. јуна. Дете је примљено са температуром и гастроинтенсиналним проблемима. Радили смо тестирање на корона вирус и дете је било негативно, као и за 48 сати након тога. Мајка се добро осећала, није имала симптома. Четвртог јуна смо отпустили и мајку и дете да би се мајка 8. разболела. Тестирана је и била је позитивна. То је био знак да тестирамо све сестре и докторе на нашем одељењу. Епидемиолози су јуче радили епидемиолошку анкету о контактима. Прописана је изолација за четири доктора и осам медицинских сестара и морали смо затворили Педијатријски одељење јер нема ко да ради. Радили смо тестирање и на Порођајном одељењу и Гинекологији, нико није био позитиван а и ти контакти нису били такви да би омогућили пренос овог вируса. Јучер смо подузимали све мере, и данас ћемо наставити са мерама како би се све дезинфиковало, и чим сестре буду имале негативан налаз, отворићемо Педијатријско одељење“, испричао нам је детаље др. Кравић. Подвукао је и да су сви пацијенти тестирани и да су сви негативни.

„На самом улазу у болницу и даље предузимамо све мере – носе се маске, рукавице, свим пацијентима су доступна дезинфекциона средства, и сви који долазе прођу контролу термалне камере, али сматрам да је повлачењем мера рестрикције дошло до опуштања и да људи све мање носе маску, социјални контакти се остварују и по кафанама и тржним центрима и продавницама. Ово је још једна опомена и да је време да се вратимо неким мерама и тај број заражених је сваки дан све већи у ФБиХ што тражи један одређени опрез. Све зависи од становништва које поштује или не поштује те мере. Где год се поштовало, ту нема велике заразе. У земљама где се то не поштује, види се да је епидемија експлодирала. Упозоравали су нас да је могућ и други талас, а ја сматрам да су ово репови првог вала, и како се ми будемо понашали, тако ће се и болест развијати. Мислим да би се опет могли вратити у стање које је било пре завршетка ових мера“, нагласио је за Н1.

Говорио је и о мерама које су биле уведене те рекао како је јако тешко да једно друштво функционише по таквим мерама. Навео је да се треба вратити мера социјалне дистанце, састајање људи, скупови…

„Након ублажавања мера видите да се повећао број заражених. Не можемо говорити о новом таласу док нисмо стари испратили. Самим отварањем граница је могућ увоз Ковида. Увек смо имали неко жариште, а Сарајево је јако дуго било чисто, односно 11 дана није био забиљежен ниједан случај. Тек кад буду сви пацијенти излечени и не буде нових случајева, онда можемо говорити о новом таласу“, рекао је.

„Морамо се уозбиљити, и онда врло озбиљно и студиозно видети шта ћемо сад радити, јер овај талас може да се разбукти и да се врати сценарио који је веома ружан, као што је био у Италији, САД-у, па сад и у Бразилу“, додао је.

Прим. др Кравић сматра да ће симптоматологија корона вируса остати иста, али да тестови увек могу бити лажно позитивни и лажно негативни.

„Набавили смо серолошке тестове који су нешто поузданији, они говоре да ли је човек болестан и да ли је био болестан. У свету више од 60 одсто случајева је асимптоматских“, рекао је.

„Деца имају јако благу клиничку слику а у једној фази болести преносе болест на одрасле. Деца имају блиски физички контакт, тако је у Италији почело, односно на Педијатријском одељењу“, рекао је Кравић.

MD MONTEL