Ристић: Срби на Косову се плаше предстојећих избора

JP Putevi Brcko

Огромна већина Срба на Косову плаши се избора 21. јуна јер се боје да ће они бити завршни чин предаје Косова и Метохије од стране Александра Вучића, рекао је  у Новом дану Славиша Ристић, члан предсједништва Савеза за Србију из покрета „Отаџбина“. Додаје да људи на Косову на изборе излазе под присилом да би сачували радна мјеста и своју безбиједност, а да идеја бојкота постоји у мислима. У Нови дан су били позвани и представници Српске листе, али нико се није одазвао позиву, преноси Н1.

„Срби се боје да Александру Вучићу треба легитимитет да потпише правно-обавезујући споразум. Други је разлог страха на Косову, и када су у питању српски избори и када су косовски ситуација је иста, људи излазе под присилом. То изгледа као да у колонама добијете обавезу да морате да изађете, читава предузећа, институције, читаве породице“, објашњава Ристић атмосферу на Косову.

Према његовим ријечима, грађани излазе на изборе под присилом и претњама Српске листе, за коју каже да је формирана 2014. године да би Срби узели учешће на косовским изборима на сјеверу Косова.

„Српска листа је експозитура, лична имовина која служи за спровођење политике Александра Вучића на простору Косова. На терену служе да застрашује људе да изађу на изборе, што ће се десити и сада. Јер Вучићу треба да се похвали да је преко 80 посто Срба са Косова за српску политику. На жалост, ми ћемо све даље бити од државе Србије, прије свега захваљујући Вучићу“, рекао је Ристић.

Упитан о бојкоту избора на Косову, за који се залаже Савез за Србију чији је и он члан, Ристић каже да бојкот као идеја постоји у мислима људи, али да већина не смије да остане код куће.

„Послаћемо им поруку да овог пута морају да остану код куће. Српски су избори, али се бојимо да су најмање српски јер Вучић прави парламент који ће му требати за издају Косова“, казао је Ристић.

Он објашњава да у прилог томе говори и изјава Српске листе, за коју каже да се од свог формирања није бавила високим темама, а да сада говори да је главни разлог подршке владе Авдулаха Хотија наставак дијалога Београда и Приштине. Додаје да су им вјероватно Александар Вучић и Марко Ђурић рекли да такву поруку пласирају Србима.

Према Ристићевим ријечима, Срби са Косова се плаше и Вучићевих црних прогноза и изјаве да ће гледати да изгубимо најмање што морамо. Додаје да такве црне прогнозе упућују на то да долази „дан када он нешто мора“.

Умјесто разграничења, подјеле Косова или правно обавезујућег акта, модела који се спомињу као потенцијална ријешења косовског питања, Ристић каже да не зна зашто се људи плаше статуса кво и додаје да је ријешење да се дијалогом дође до модела који ће омогућити слободан и цивилизован живот и Срба и Албанаца.

Нови премијер Косова укинуо је мјере реципроцитета, што је био предуслов за наставак дијалога, а Ристић оцјењује да ће се дијалог вјероватно формално наставити под окриљем ЕУ, али уз велики утицај САД, сједели они за тим столом или не.

Извор: Н1

MD MONTEL