Сулуде мере на границама европских земаља

JP Putevi Brcko

Србе је ваљда највише погодило – мада то неће наглас признати – што је Црна Гора одлучила да нас не прими, иако, рецимо, комшије из Хрватске могу слободно да уђу у земљу. Са друге стране, ако неко из Црне Горе крене у Србију, ући ће у нашу земљу без проблема. Далеко од тога да је ова неуједначена гранична политика јединствена, јер мере су прилично збуњујуће на нивоу читаве Европе.

Срђан Лукић, пулмолог из Србије који живи у Словенији, поделио је на Твитеру врло занимљиву чињеницу о преласку граница у овом тренутку: он из Словеније може да оде у Италију и врати се, а да притом не мора да проведе 14 дана у карантину, док Италијан, са друге стране, не може да дође у Словенију.

Исто тако, ако би одлучио да дође у Србију на неколико дана, а онда да се врати у Словенију, морао би да у Словенији у повратку “одлежи” карантин. Ипак, ако би уместо у Србију пошао у Бугарску, у Словенију би се вратио потпуно регуларно.

Поред тога што су грађани европских земаља помало збуњени, многи се питају: Имају ли овакве мере смисла – јесу ли сврсисходне и могу ли да буду ефикасне, нарочито уколико су условљене и политички, а не само епидемиолошком ситуацијом.

“Мере на границама су баланс између здравствене процене и политичких одлука”, рекао је Лукић за Нова.рс. “Морало се уважити то да је у Италији лоша ситуација, па зато није дозвољено Италијанима да уђу у Словенију, али се исто тако уважава и то да је Италија у ЕУ па се не брани Словенцима да иду тамо и врате се без карантина. Исто тако Црна Гора није у ЕУ, па грађани Црне Горе морају сачекати на политичку одлуку иако у здравственом смислу имају одличну епидемиолошку ситуацију. Због свега тога када се свеобухватно погледа, мере су међусобно подоста контрадикторне.”

Шушкало се и да Аустрија није била задовољна одлуком Словеније да начелно отвори проток путника са Италијом која је нарочито тешко била погођена пандемијом. Аустријанци су сматрали да су и Италија и Словенија “небезбедне” земље и “да не држе ситуацију под контролом”.

Из Аустрије се може у Хрватску, али су ове две земље тек недавно испреговарале могућност да Аустрија отвори границе за Хрвате који пожеле да уђу.

Чињеница да Европској унији не припадају истовремено и све државе које чине Европу додатно компликује ситуацију.

“Што се тиче држава ван ЕУ, оне су мање оптерећене том обавезом према другим чланицама ЕУ па могу бити конзистентније. Црна Гора има исти приступ према свима, па тако пушта грађане неких чланица ЕУ, а неке пак не пушта”, истакао је Лукић и додао да пошто сада нема неких посебних негативних резултата таквих контрадикторних мера у ЕУ, предложено је да се укину забране за земље Балкана од 1. јула.

Општа препорука је да се границе отварају са земљама у којима је слична или иста епидемиолошка ситуација, али је чињеница да је настала општа конфузија пошто се земље међусобно нису усагласиле; ако се снађете на границама, срећан пут. У супротном, не само грађани Србије, већ већег дела Европе, мораће да причекају отварање на нивоу европског блока како би несметано путовали.

MD MONTEL