Грчка данас отвара границе за српске туристе

JP Putevi Brcko

Први српски туристи данас ће кренути пут Грчке која ће отворити границе за туристе из 29 земаља, међу којима је и Србија.

Више од милион Срба претходних година је летовало у Грчкој, а нема сумње да ће и сада, упркос пандемији корона вируса која је и даље на снази, ова земља бити омиљена дестинација за наше туристе.

Након што су Македонци прексиноћ одлучили да отворе границе за пролаз путника у транзиту, српски туристи ће овог лета, као и раније, моћи да бирају да ли ће пут Грчке кренути преко Северне Македоније или Бугарске.

Од Београда до Солуна, по првој „северномакедонској варијанти“, преко Куманова, Скопља, Велеса и Ђевђелије, пут је дуг 622 километара, од којих чак 598км ауто-путем.

Друга, „бугарска варијанта“, преко Пирота, Димитровграда, Софије и Благоевграда нешто је дужа, потребно је прећи 671 километар (559км ауто-путем), а временски ће вам за њу бити потребно барем сат времена више.

Траса преко Бугарске највише одговара оним туристима који иду на Тасос, пошто тако заобилазе Солун и велике гужве у овом велеграду, а смањују и километражу. Међутим, они којима је главна дестинација Халкидики, а посебно онима за Лефкаду или Олимпијску регију, имаће подужи пут.

Са друге стране, Македонци су отворили границе за транзитне туристе, али уз неколико услова: неопходно је да ваше пропутовање кроз ову земљу не траје дуже од пет часова (није обелодањено какве су казне прописане у случају временског прекорачења). Такође, забрањено је напуштање ауто-пута или регионалног пута. И, коначно, Македонци су отворили само пет граничних прелаза, а само један води у Грчку – Евзони. Дакле, до даљњег неће бити могуће ући из Северне Македоније у Грчку преко Дојрана, који је омиљен српским туристима, нарочито онима који иду на већ поменути Тасос.

MD MONTEL