На данашњи дан Њ.В. Краљ Петар I постао Краљ Србије

JP Putevi Brcko

На данашњи дан прије 117 година, Њ.В. Краљ Петар I Карађорђевић, унук Карађорђев, зет црногорског кнеза Николе Петровића-Његоша и јунак из Херцеговачког устанка 1875-1877 који се борио за српску слободу преко Дрине под псеудонимом ”Петар Мркоњић”, постао је владајући монарх Краљевине Србије, положивши заклетву у Скупштини пред митрополитом београдским Инокентијем Павловићем.

Претходно је српска војска извршила државни удар, а Скупштина га је једногласно изабрала за српског краља. Крунисан је 21. септембра 1904. године, миропомазањем у манастиру Жичи, док је чин крунисања обављен у београдској Саборној цркви Светог Архангела Михаила.

Његова владавина представља ”Периклово” или ”Златно доба” српске демократије и државности. Уз опште политичке и грађанске слободе, он се успјешно изборио са озбиљном кризом изазваном аустроугарском анексијом Босне и Херцеговине 1908. године, као и са економским санкцијама и царинским ратом са Аустроугарском. Остао је упамћен као ”Краљ Ослободилац”, за чије владавине су ослобођене Рашка, освећено Косово, Метохија и читава Стара Србија (данашња Северна Македонија), а Краљевина Србија је у његово вријеме доживјела свој највећи успон у модерној историји.

MD MONTEL