Звоно се враћа на Богородицу Љевишку у Призрену!

JP Putevi Brcko

Уз Божију помоћ почели су радови на санацији крова и подизању звона Богородице Љевишке у Призрену, задужбине краља Стефана Милутина, која је тешко оштећена у пожару 17. марта 2004. године, а који су изазвали албански терористи. Звона су том приликом пала на галерију.

Уз Божију помоћ почињу радови на санацији крова и подизању звона, која су услед паљења цркве пала на галерију.

Gepostet von Црква Богородица Љевишка am Mittwoch, 10. Juni 2020

Црква Богородица Љевишка је древна српска православна црква у Призрену, задужбина краља Стефана Милутина. Црква је подигнута у периоду 1306—1307. године на остацима старијег катедралног храма из 13. вијека, који је такође заснован на мјесту још старије, ранохришћанске цркве. Црква је вијековима била саборни, односно катедрални храм призренских епископа и митрополита Српске православне цркве. Сматра се старијом светињом од Нотр Дама у Паризу, коју је послије пожара оплакивао читав свијет за разлику од наше Богородице Љевишке.

Од доласка НАТО снага на Косово и Метохију (1999), црква је под заштитом њемачких војника, али и поред тога гађана је из ватреног оружја, а потом и запаљена. Дана 13. јула 2006. Црква Богородице Љевишке је стављена на Унескову листу свјетске културне баштине, као дио ансамбла средњовијековних споменика на Косову. За ову групу споменика се сматра да су угрожени.

Извор: Шајкача

MD MONTEL