Трамп одлучио да укине државну подршку ЛГБТ популацији у здравственом систему САД

JP Putevi Brcko

Амерички секретаријат за здравство оцијенио је да ће нова правила спријечити „сексуалну дискриминацију у складу са изворним биолошким значењем појма пол“, извијестио је АП

Амерички предсједник Доналд Трамп донио је одлуку коју ће несумњиво подржати његова изборна база у конзервативним и вјерским круговима.

Трамп је одлучио да укине државну подршку ЛГБТ популацији у здравственом систему, коју је успоставио његов претходник Барак Обама.

Амерички секретаријат за здравство оцијенио је да ће нова правила спријечити „сексуалну дискриминацију у складу са изворним биолошким значењем појма пол“, извијестио је АП.

ЛГБТ организације подсјећају да је недвосмислена заштита неопходна људима којима је потребна клиничка промјена пола, као и трансродним особама којима је потребно лијечење од честих обољења као што су дијабетес, или кардиоваскуларне болести.

Многи конзервативци подржавају ову Трампову одлуку уз образложење да је Обамина политика према ЛГБТ популацији и приступ здравственом систему ускратио љекаре за слободу да донесу одлуку у складу са својом савјешћу ако су увјерени да се интервенција промјене пола коси с њиховим моралним начелима или сматрају да је штетна и неадекватна за неког пацијента.

Предсједавајућа Представничког дома америчког Конгреса, демократа Ненси Пелоси оштро је узвратила.

„Вјерске слободе не смијеју бити изговор за мржњу и бахатост, јер сваки Американац има право да потражи и добије одговарајућу медицинску негу без застрашивања и притисака“, нагласила је Пелоси.

Izvor: Б92/Стање ствари

MD MONTEL