ЗДРАВСТВО БЕЗ УСКРСА И БАЈРАМА!

Kolubara

Причао ми деда да је те давне 2020. године, у време пандемије вируса Ковид-19, у Кондоминијуму догодио се несвакидашњи „фронтални напад“ специјалних менаџмент снага ЈЗУ на зграду Гинекологије. Јесте да звучи мало „диверзантски“ али ово „бацање прашине у очи јавности“ одиграло се са разлогом јер је тим „нападом“ требало осигурати одступницу за све траљаве радње које су се десиле у Јавном здравству деценијама у назад као и током саме пандемије вируса Корона због којих се, на радост менаџмента, није десила очекивана неопозива оставка – па чак ни због „здравствених“ разлога.

Да би вам појаснио сами чин „напада“ морам да се вратим на дешавања непосредно пред сами напад! Наиме, причао ми деда да су, у време појављивања те злогласне и белосветски намештене пандемије кодног назива „Ковид 19“, сви у кондоминијуму спремно дочекали корона вирус. Нормално, сви осим Здравства! Јбг, здравствствени систем је још деценијама пре пандемије „кашљао“ и био на ивици пропасти. Стога и не чуди што су у ванредној ситуацији једино они предњачили у налету панике и саплитања о властите ноге. У преводу, није се знало „ни ко пије ни ко плаћа“. Добро, ово „ко плаћа“ се у Кондоминијуму итекако добро знало. Нарочито у то време јер су „рачун без крчмара“ плаћали грађани Кондоминијума!

Да се разумемо. Нису здравствени радници били криви што нису имали адекватну заштитну опрему без које су дочекали пандемију! Исто тако нису били криви ни што нису имали способан менаџмент. И ко је крив? Легенда каже да је крив народ – нормално! Народ је тај који је према легенди пандемију дочекао неспремно. Тако је бар речено тада на једној конференцији за медије!

А стварно је била срамота да у XXI веку народ није умео да се сам о себи брине у овако деликатној ситуацији. Е па народе мој, срам те било! Зар је требало да један министар – ваистину министар – у тој силној фртутми, кад није знао ни где му је дупе, а где глава, да се брине и о свима вама? Ајте молим вас, па човек је јавно рекао да у то време, од силних обавеза, „није знао ни за Ускрс ни за Бајрам“!

Једва човек да је стигао некако да прочита са листа папира све оне силне податке које је у то време требало пред камерама рећи. Још и да брине и о народу!?! Да не причамо да је подшефица морала да се појави пред истим камерама без сређене фризуре! Ма страшно!

И замислите још све оне силне игранке око (не)набављених респиратора и деценијски никад набављених ЦТ апарата и других помагала који никада нису стигли до тадашње Болнице! Па то су бројне менаџментске непреспаване ноћи од силног калкулисања… и још треба бринути о здрављу тадашњег народа! Шипак!

Нико се у то време није питао како је било свим тим јадним здравственим „стручњацима“ у Кризном штабу у којем у то време није било ни имунолога, вирусолога нити епидемиолога а требало је донети неке Одлуке, издати некаква наређена… и све то још без Ускрса и без Бајрама…

У то време у здравственом систему Кондоминијума није имало простора да се неко запосли како Бог заповеда већ су се запошљавали како је ко кога стигао у фамилији да нахвата. Ако немаш сина, кћерку и снајку, ватај жену, стрину и мајку. Битно је да све буде у фамилијарном кругу. А и они који су добили специјализацију, исту су (неколико њих) прекидали без враћања и плаћања специјализантског дуга. Могло им се јер никада нико није одговарао за такве поступке.

Стога и не чуди што је у време ванредног стања половина оно мало струке у страху и паници узело боловање док је друга половина нашла се у необраном грожђу! Срећа те је у свему томе Бог мало погледао на Кондоминијум те је све прошло у најбољем могућем реду – ако уопште можемо причати да је у таквој ситуацији било могуће да буде нешто у реду… а није било ни Ускрса ни Бајрама!

Захваљујући Богу који је погледао и испрепадани Кризни штаб и специјалну јединицу менаџмента ЈЗУ те им је „уснио“ шта и како су требали да направе како би се грозни и неодговорни незаштићени грађани некако сачували од вируса. Један од тих уснулих напада догодио се у виду „диверзанстког десанта на Гинекологију“!!!

Наиме, преко ноћи је донешена одлука да се вирус брани трудницама смештеним по ходницима Болнице које ће на такав начин заправо заштити не грађане већ болничко особље. Са друге стране у зграду Гинекологије сместили су ОБА пацијентa зараженa Ковидом 19!

Легенда каже да је ово било идеално решење чак и за новорођене бебе које су, према истој легенди, требале да у првој секунди живота удахну честицу вируса Ковид-19 како би створиле имунитет за будући живот!

Да би у овој диверзантској акцији „уснули сан“ био доведен до савршенства све је морало да се одигра муњевитом брзином и хирушки прецизном диверзантском акцијом. Дакле, играло се на тактику „изненади“ вирус Корона. И тако изгураше труднице и бебе преко болничког круга, те у трку и за тили час ослободише Гинекологију за оне најкритичније болеснике (тада њих два а касније још два пацијента). Јесте да се одиграло уз Божију помоћ, ал` што би рекао тадашњи министар, све се одиграло без Ускрса и без Бајрама!

Према једној легенди и ова тадашња ујдурма имала је за циљ мутне радње у облику додатне зараде за појединце ал` о томе су се позабавили и у Полицији те у тадашњем циљу истраге деда ми је забранио да вам о томе причам и дан данас. Можда некада и проговорим, ал за сада… јбг, дао сам деди часну пионирску реч!

И тако, на општу жалост менаџмента, а опет на радост народа, пандемија је на пар дана утихнула. Ал`, што би рекао тадашњи министар, јесте да није било ни Ускрса ни Бајрама, ипак је уз Божију помоћ дошао нови заражени из Београда те се на опште задовољство неких чланова менаџмента поново увукла пандемија у Кондоминијум.

Наравно, поново се и вратио уснули сан да се све мутне радње разиграју преко зграде Гинекологије. За разлику од првобитне игранке наставак пандемије дочекан је за класу (не)спремније – зависи из чијег угла се гледа. Данима су на седници Скупштине Кондоминијума посланици расправљали дал је јадни и напаћени менаџмент ЈЗУ предузео све адекватне мере или је неко требао да поднесе оставку!?! Било како било, Гинекологија је морала бити измештена и у њу је морао да залегне онај несрећник заражен вирусом корона а свих шеснаест жена заједно са бебама поново је требало нагурати испред улазних врата Болнице како би опет штитиле здравствене раднике.

За то време диверзантски напад на Гинекологију браниле су чак и труднице које нису лежале на Одељењу спонтаним окупљањем у кругу Болнице док су у међувремену разне информације о катастрофалном стању у Здравству цуриле на све стране.

Када смо код „цурења“ сетих се дедине приче да је управо тих дана због нешто обилнијих падавина процурило и у операционом блоку који је те давне 2020. године био понос врхунски одрађене реконструкције и модернизације. Дакле све је у здравству Кондоминијума „цурило“ на све стране те је личило на коначни распад здравственог система.

 

Наравно, све је то подсећало на једну давну легенду о урушавању Здравства Кондоминијума и продаји Болнице приватнику за мале паре.

Само је остварење те легенде могло оправдати недостатак истинске воље тадашњег ресорног Одељења што није било адекватне набавке неопходне медицинске опреме и незапошљавања стручног кадра док су се милиони буџетских средстава трошили у приватним амбулантама.

Легенда каже да нико никада за такве поступке у Кондоминијуму није одговарао!

А и што би одговарао кад у свему томе није било НИ УСКРСА НИ БАЈРАМА!

MD MONTEL