Грабар-Китаровић: Прошло време кад је жена чекала шта ће ‘баја’ рећи

JP Putevi Brcko

Бивша хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић реаговала је на недавне изјаве Мирослава Шкоре и Нине Распудића у вези са побачајем у случају жена које су силоване.

„Придружујем се свим женама које овим „непристојним“ чином показују свој став и дижу глас против оних који нас покушавају вратити вековима уназад. Прошло је време кад је жена седела у ћошку и чекала шта ће “баја” рећи.

Увек сам била за живот, али и за живот који има право на избор. Без притиска, без стигматизације и условљавања, посебно у најосетљивим животним ситуацијама попут силовања.

„Стога и ја у знак подршке дижем средњи прст за нас жене и наша права, али и за мушкарце који нас подржавају“, рекла је бивша председница Колинда Грабар – Китаровић за Јутарњи лист.

Подсетимо, Мирослав Шкоро изјавио је да би се жена, ако затрудни након силовања, морала договорити са породицом шта ће учинити, а Распудић је током сучељавања сугерисао да побачај не би требало дозволити ни силованим женама.

Након тих је изјава уследила лавина реакција на друштвеним мрежама, а о томе се путем Фејсбука огласила и министр образовања Блаженка Дивјак. Она је рекла да је згрожена таквим изјавама.

„Треба бити потпуно јасан – ради се о садистичком понижавању жена, као и њихових права те недопустивом искориштавању болних особних траума у политичке сврхе. Откуд им образ да, као мушкарци, уопште замишљају наметати женама како би се требале осећати или како би требале размишљати или чије би мишљење требале тражити у било којој ситуацији везаној за њихов живот. Ваљда је следеће на дневном реду да жене могу гласати уз консултације с (мушким?!) члановима породице. То није порука коју млади требају слушати у 2020. години“, између осталог написала је Дивјак на свом Фејсбуку.

MD MONTEL