Вучићевим напредњацима апсолутна већина у Скупштини Србије

Kolubara

Српска напредна странка србијанског председника Александра Вучића имаће у парламенту више од 180 посланика, показују прелиминарни резултати парламентарних избора, док из опозиције истичу да то илуструје неприродну слику политичке сцене у Србији.

Прелиминарни резултати, на темељу великог постотка пребројаних гласова из више извора, показују да ће Вучићеви напредњаци имати апсолутну већину у Скупштини Србије – веројатно 189 од 250 мандата.

Према подацима агенције Ипсос и Центра за слободне изборе и демокрација (Цесид), на темељу више од 92 одсто обрађених узорака, изборни праг прећи ће још коалиција социјалиста (СПС) и Јединствене Србије (ЈС) коју предводи шеф дипломатије Ивица Дачић са 32 посланичка места, те листа Александар Шапић – Победа за Србију, некадашњег ватерполо репрезентативца СР Југославије и Србије са 12 посланичких места.

У парламент ће ући и четири мањинске листе – Савез војвођанских Мађара (9), две бошњачке листе из Новог Пазара – Муамера Зукорлића (три посланика) те Сулејмана Угљанина, са два посланика. Три посланичка места припашће мањинској Албанској демократској алтернативи – Уједињена Долина с југа Србије.

Срђан Богосављевић из Ипсоса тврди да ће крајњи резултат у односу на постотак „мало шта променити“, преноси Хина.

Истодобно, опозиција Савез за Србију, који су бојкотовали изборе, оптужују Вучића и напредњаке за „изборни инжењеринг“ којим „покушавају угурати у парламент“ и Покрет за обнову краљевине Србије (ПОКС) те конзервативни покрет Метла 2020.

Председајући СЗС-а Драган Ђилас тврди да „лажни избори Александра Вучића нису успели“ јер је на њих изишло мање од 50 одсто бирача. Он је новинарима рекао да је, према подацима СЗС-а, на изборе изишло 42 одсто бирача, док је одзив у Београду био само 36 одсто.

Предизборни процес у Србији био је обележен покушајима дела опозиције да осигура што масовнији бојкот избора, аргументујући то изостанком услова за поштене изборе.

„Драго ми је што смо овако ‘пукли’ – то доказује у каквом је стању Србија“, саркастично је прокоментирао популарни глумац Сергеј Трифуновић, који је на изборима предводио Покрет слободних грађана (ПСГ) и остао испод изборног прага, премда је праг уочи избора спуштен с пет на три одсто.

„Ово су били председнички избори јер се листа звала ‘Александар Вучић- за нашу децу’, а нигде није било СНС-а и Републичке изборна комисија није смела прихватити име те исте јер је Вучић, посудивши јој, име, створио привид да је он кандидат“, оценио је аналитичар Цвијетин Миливојевић.

„Очигледно нам треба озбиљна, коренита промена политичког система Србије“, констатовао је вођа Демократске странке Србије (ДСС) и председник покрета „Метла 2020“ Милош Јовановић.

Грађанска иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ (НДМБГД) оценили су да су недељни избори у Србији били „намештени“, те да „не осликавају изборну вољу грађана“, јер је одзив бирача био испод 50 одсто, што значи да већина грађана „не пристаје на лажиране изборе“.

Мала излазност у Београду за НДМБГД представља „јасну поруку“ да престоница „не пристаје на диктатуру напредњачког режима (СНС)“, те да управо у Београду може бити створена „критична маса“ да се напредњаци поразе на београдским изборима за две године.

Једна од чињеница која је обележила ове изборе је да у будућем сазиву парламента неће бити места ни за Српску радикалну странку Војислава Шешеља, који је признао пораз. Радикали су, према прелиминарним подацима РИК-а, достигли тек 1,58 одсто гласова, нешто више од половине до изборног прага од три одсто.

Републичка изборна комисија за сада се изјаснила само на темељу малог постотка обрађених гласова, а детаљнији резултати очекују су у данас.

Извор:Н1

MD MONTEL